Medicii stabilesc daca Iorgovan poate pleca din nou la Viena

O comisie de medici din cadrul Spitalului Municipal va hotari, in aceasta dimineata, daca senatorul Antonie Iorgovan va putea fi transferat pentru o noua interventie chirurgicala la clinica din Viena. Conform unor informatii aparute ieri, starea senatorului s-ar fi agravat. La cererea expresa a senatorului si a familiei sale au fost deja stabilite un consult si o eventuala operatie in strainatate. Clinica din Austria a pregatit un avion special in care se vor afla doi medici, care vor asigura primul ajutor pe durata zborului. Desi au fost facute toate pregatirile pentru transferul senatorului, medicii romani vor face, astazi, o noua evaluare a starii de sanatate a lui Antonie Iorgovan, pe baza careia se va stabili daca va fi acordat sau nu avizul pentru zbor. Senatorul este internat de doua saptamani la Spitalul Municipal si a fost diagnosticat cu cancer la pancreas.

Primarul Romei reclama Bucurestiul la UE

Primarul Romei, Walter Veltroni, a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca daca nu-si vor asuma responsabilitatea fata de imigrantii romani din Italia, problema „ar putea fi discutata in UE”, dupa incidentul recent, in care un roman a fost ucis si alti doi raniti cu focuri de arma, la Roma. „Situatia ordinii publice din Roma s-a inrautatit in ultimele luni, in aceasta zona, mai ales dupa sosirea in masa a romanilor. Romania sa-si asume responsabilitatea, altfel problema va fi discutata la nivel european”, a declarat Veltroni. Primarul capitalei italiene, care a calificat incidentul drept „nemaiauzit”, a precizat, de altfel, ca a cerut ministrului italian de Interne, Giuliano Amato, si prefectului Romei, Carlo Mosca, sa „modifice decretul normativ” care prevede, in cazul cetatenilor comunitari si implicit al romanilor, „expulzarea numai in cazurile care reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale”.

Cearta pe Piata Universitatii

Fostul presedinte Emil Constantinescu si liderii PNTCD ii cer lui Traian Basescu sa renunte la discursul programat pentru astazi, in Piata Universitatii. Mai mult, Constantinescu si taranistii fac apel la bucuresteni sa participe la o contra-manifestatie, pe motiv ca un discurs al sefului statului ar sterge din valoarea simbolica a Pietei Universitatii. In urma cu trei luni, Emil Constantinescu lansa un apel similar.
Dupa referendumul pentru demiterea sa, in mai, Traian Basescu a promis ca, in ultima sambata a fiecarui trimestru, se va adresa oamenilor, in Piata Universitatii.

CE intentioneaza sa elimine taxele vamale pentru cereale

Uniunea Europeana intentioneaza sa elimine temporar taxele vamale la importurile de cereale. Masura se impune pentru ca tarile membre sa faca fata dificultatilor de aprovizionare si cresterii preturilor la produsele de baza precum painea, pastele sau laptele. Masura va permite tarilor din Uniune sa importe la cel mai mic pret cereale din strainatate si sa vina astfel in intampinarea cresterii cererii. Ramane insa ca executivul european sa obtina aprobarea statelor membre. Multe dintre ele s-au declarat in favoarea acestei masuri, insa Franta, cea mai mare putere agricola europeana, a emis unele rezerve.
Ministrul francez al Agriculturii a declarat, ca in opinia sa, odata ce ai renuntat la taxe, va fi foarte greu ca ele sa fie introduse dupa un an. Daca o asemenea masura va fi totusi adoptata, ar constitui un moment de cotitura pentru Uniunea Europeana, a carei politica agricola comuna consta, de zeci de ani, in protejarea fermelor sale de concurenta mondiala prin intermediul unor taxe vamale consistente.
Situatia s-a schimbat insa pentru ca pretul materiilor prime agricole pur si simplu a explodat. Porumbul s-a scumpit cu 85% intre 2005 si 2006, iar pretul graului a crescut cu 60% fata de anul trecut. Pe de alta parte, producatorii romani sustin ca eliminarea taxelor vamale la importul de cereale nu va duce si la ieftinirea graului. Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca singurul avantaj pentru Romania ar fi ca va avea acces la noi piete pentru aprovizionarea cu cereale.