Programul Loteria Vizelor derulat de Departamentul de Stat este marcat de fraude si ar putea fi exploatat de teroristi sau infractori pentru a obtine dreptul de resedinta in Statele Unite, potrivit Biroului Guvernamental de Audit (GAO).
Intr-un raport redactat dupa examinarea activitatii centrului national de vize, a 11 centre consulare din strainatate si a Centrului Consular din Kentucky, care administreaza cererile depuse online si procesul de selectie, GAO nu a descoperit indicii potrivit carora teroristii ar fi accesat programul de vize, destinat in special imigrantilor care nu au legaturi familiale si profesionale cu Statele Unite. Sute de astfel de cereri de viza depuse anual provin din state care sprijina activitatile teroriste, precum Siria, Iran, Sudan, Coreea de Nord si Cuba.
Ofiterii consulari din Ghana, Etiopia, Nigeria, Bangladesh si Polonia au declarat oficialilor GAO ca este foarte dificil sa verifice identitatea si eligibilitatea solicitantilor, precum si casatoriile de convenienta.
Solicitantii se pot inscrie in programul Loteria Vizelor online, dar pentru ca multi nu au un computer personal sau nu dispun de cunostinte suficiente de navigare a Internetului, apeleaza la “agenti de viza” locali care profita de ignoranta lor. “Problemele privind fraudele si abuzurile raportate de ofiterii consulari (…) provin din faptul ca majoritatea solicitantilor de la respectivele centre au avut nevoie de asistenta din partea industriei vizelor pentru a se inscrie la loterie”, dezvaluie GAO in raportul sau.
“In consecinta, ei sunt inselati cu sume mari de bani sau fortati sa recurga la casatorii de convenienta de catre entitati fara scrupule din industria vizelor”, adauga documentul citat.
Romania, Etiopia, Nigeria, Ucraina, Albania, Bulgaria, Polonia, Bangladesh, Egipt si Ghana sunt principalele zece state de provenienta a imigrantilor care s-au deplasat in Statele Unite in cadrul acestui program, in perioada 1995-2006.