Romania va fi una dintre zonele care vor fi afectate de cresterea nivelului planetar daca ghetarii se vor topi in acelasi ritm ca pana acum iar procesul de incalzire globala nu va fi incetinit. Asa arata harta de risc intocmita de expertii Organizatiei Natiunilor Unite. In cazul in care procesul de incalzire globala nu va fi redus, nivelul Marii Negre ar putea creste cu 3 pana la 5 metri fata de nivelul actual, se arata intr-un raport ONU.
In aceste conditii, Delta Dunarii ar putea fi inundata total, iar intregul curs al Dunarii inferioare va fi afectat. Malurile, in special cele indiguite vor avea de suferit, iar orase ca Tulcea, Galati si Braila, Valcovo, Chilia Veche, Ismail si Reni, ar urma sa fie partial inundate. O simulare realizata la New York arata ca sub ape ar putea ajunge si zona de sud din lunca Prutului si Siretului, precum si Insula Mare a Brailei. Si zona litorala a Marii Negre, intre Sulina si Vama Veche, este in pericol, desi autoritatile romane spun ca situatia este oarecum sub control.
Exista insa si o veste linistitoare, cel putin pentru moment. Prognozele arata ca in acest secol, oceanul planetar va creste cu maximum trei metri. Astfel ca influentele cele mai nefaste vor fi resimtite abia dupa anul 2100. In conditiile in care nivelul oceanului planetar va creste cu cinci metri, peste 245 de milioane de oameni vor trebui sa se mute si mai bine de 750.000 de kilometri patrati vor ajunge sub ape. Raportul expertilor ONU a fost dat publicitatii si va fi analizat la reuniunea din noiembrie de la Valencia a Conventiei Oraganizatiei Natiunilor Unite pentru Schimbarile Climatice.