MUZEUL DE ISTORIE

Cladirea de pe str. Nicolae Balcescu nr.25 nu impresioneaza astazi pe nimeni. A fost nationalizata in 1950, dar si mai inainte fusese locuita de chiriasi care nu se prea omorasera sa o ingrijeasca.
La 1 mai 1953, prof. N. I.Simache, devenit directorul proaspatului muzeu de istorie a cautat un sediu pentru institutia care i se incredintase. Alegerea a cazut asupra acestuia. In numai doi ani, profesorul Simache a realizat o adevarata performanta: a determinat autoritatile locale sa atribuie cladirea muzeului, a evacuat pe chiriasii recalcitranti, a comandat o documentatie de restaurare, a inceput lucrarile (foarte ample), le-a urmarit si terminat, a alcatuit tematica expozitiei, a pregatit mobilierul necesar, a procurat exponatele si, in 1955, a deschis muzeul.
Desigur, nu a fost nici timp si nu au fost nici bani destui pentru reconstituirea integrala, autentica a edificiului, ci s-a urmarit sa devina functional. Poate profesorul Simache s-a gandit sa continue lucrarile mai tarziu, astfel incat sa-i apropie aspectul de cel original. Dar si el si urmasii sai au inteles bine ordinea prioritatilor. Asa cum este, edificiul reprezinta, fara indoiala, un martor pretios al trecutului nostru local.
La 30 aprilie 1877, comisarul general roman (Plagino) scria ca marele duce Nicolae, neputand fi gazduit la Bucuresti, in calitate de comandant al armatei, cu drapelul sau, cu Statul Major (40 persoane) si escorta sa marita (70 persoane) se va opri si va ramane la Ploiesti pentru a-si exercita atributiile. El comunica ministrului de externe dorinta ducelui de a avea o locuinta adecvata, in care sa stea cu alte 4-5 persoane, un grajd pentru 10 cai, o casa apropiata pentru fiul sau etc.
Ministerul de Externe a pus pe jar autoritatile locale. A fost aleasa locuinta, s-a facut o rapida dar temeinica curatenie, s-a completat mobilarea cu obiecte, covoare, tapiserii, luate de la casele de decoratiuni din Ploiesti si Bucuresti.
La 1 mai, comandamentul armatei ruse ajungea la Ploiesti, iar a doua zi, 2 mai, spre seara marele duce Nicolae se instala in casa din strada Justitiei nr.36.
Tot aici s-au stabilit si clubul si popota ofiterilor superiori rusi.
De-abia dupa mai bine de o luna, marele cartier militar rus si marele duce Nicolae s-au mutat de la Ploiesti la Slatina spre a fi mai aproape de Dunare, in legatura cu operatiile militare de trecere a fluviului.
Timp de 41 de zile viata marelui duce si comandant a fost foarte placuta. Cazarea buna, bucatarii lui gaseau tot ceea ce le trebuia in Ploiesti, manca impreuna cu generalii si coloneii intr-o atmosfera camaradereasca, cu vin bun si cu un taraf de lautari care il incanta.
Aici s-au planuit detaliile campaniei ruse din Balcani, uneori lucrandu-se in prezenta tarului Alexandru II si a cancelarului Gorceakov; chiar si domnitorul Carol I a trecut pe aici.
Paul D.POPESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorANECDOTE