Rusia are nevoie sa isi sporeasca potentialul armatei si al serviciilor de informatii in fata noilor amenintari de securitate, inclusiv a planurilor militare americane in Europa, a declarat presedintele Vladimir Putin.
Laudele la adresa rolului armatei ruse si apelurile pentru consolidarea apararii nationale sunt traditionale la intalnirile anuale de acest gen, la care de obicei presedintele Putin anunta numiri noi si promoveaza in grad ofiteri cu rang inalt.
De data aceasta, Putin a spus ca oficialii din aparare si serviciile de securitate au motive in plus pentru a-si accelera eforturile, pe langa amenintarile legate de terorism si conflictele locale.
„Exista cateva alte amenintari globale”, a spus el. „Statele Unite devin din ce in ce mai active, continuandu-si planurile de a desfasura baze noi in Europa de Est. Ratificarea Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE) este suspendata”.
Putin a spus ca bazele militare din Romania si Bulgaria si scutul antiracheta din Polonia si Cehia au determinat Kremlinul sa isi suspende participarea la CFE. Rusia crede ca aceste proiecte afecteaza echilibrul fortelor strategice de pe continent.
„Sarcina actuala a armatei este sa isi amelioreze capacitatea de interventie, sa se echipeze cu cele mai moderne arme si echipamente militare”, le-a spus Putin generalilor. „Capacitatile trupelor ar trebui testate strict in exercitii militare”, a adaugat el.
Putin, fost sef al serviciilor de informatii ruse, a spus si ca serviciile de informatii externe ale armatei, SVR, au un rol mai mare de jucat.
„Situatia internationala si interesele nationale cer ca SVR sa isi sporeasca potentialul si in primul rand, sa furnizeze conducerii tarii informatii si date analitice”, a spus Putin.