Dupa cum va informam in numarul de ieri al ziarului, in zilele de 12-15 iulie a.c., s-au desfasurat, la Cheia, cursurile de vara ale Universitatii Internationale a Drepturilor Omului – editia 2007, organizata de catre Institutul Roman pentru Drepturile Omului, in colaborare cu Catedra UNESCO pentru drepturile omului, democratie, pace si toleranta, Asociatia pentru Natiunile Unite din Romania – ANUROM si Clubul de la Cheia „Victor Dan Zlatescu”. Eveniment la care au participat numeroase personalitati si au fost abordate teme de maxima actualitate. Lucrarile, consacrate temei „Drepturile si libertatile fundamentale ale omului”, au fost deschise de prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlatescu, directorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului. In continuare, au rostit cuvinte de salut prof.univ.dr. Letizia Fiorillo dello Russo, secretar gene-ral al organizatiei internationale „Jus Primi Viri”, deputatul Vladimir Farsirotu, membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta si tineret, prof.univ.dr. Victor Iancu, seful Catedrei UNESCO pentru drepturile omului, pace si toleranta, coordonata de catre Institutul Roman pentru Drepturile Omului si Universitatea de Nord si ambasadorul Mihai Stefan Stuparu. De asemenea, au fost transmise mesaje de salut din partea unor membri ai Parlamentului Romaniei, ai unor organizatii neguvernamentale si guvernamentale.
Cursurile s-au desfasurat, in continuare, pe sesiuni tematice plenare si anume „Drepturi si libertati fundamentale. Concepte, principii, valori, standarde”, „Instrumente si institutii de promovare si protectie a drepturilor omului”, „Drepturile omului, democratie, pace si toleranta”, in cadrul carora rapoartele si dezbaterile, axate pe evidentierea evolutiilor in curs si elementele de noutate au abordat aspecte semnificative ale problematicii, precum si „Drepturile omului – dimensiune juridica si spirituala” – prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlatescu, „Securitate si drepturile omului”-ambasador Mihai Stefan Stuparu, „Promovarea si protectia drepturilor omului in cadrul Uniunii Europene” – drd. Elena Claudia Dragomir, „Independenta justitiei, garantie necesara a protectiei juridice a drepturilor omului” – prof.univ.dr. Monna-Lisa Belu Magdo, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, av. Radu Antal, av. Geanina Antal, „Dreptul la sanatate”- dr. Octav Popescu, membru al Biroului ANUROM.
Tema „Egalitate si nediscriminare”, tratata de numerosi raportori, in contextul evolutiei abordarilor pe plan international si intern, al preocuparilor comunitare in Anul international al egalitatii de sanse-2007, a facut obiectul unor rapoarte si vii dezbateri cu privire la probleme dintre cele mai diverse, de la ocuparea fortei de munca – drd. Flaviu Dragomir, director adjunct al Agentiei pentru ocuparea fortei de munca Maramures, la educatie si formare – prof.univ.dr. Gheorghe Mihai Birlea, directorul Memorialului de la Sighet si la libertatea religiei si a convingerii – consilier diplomatic Cristina Stuparu. In ultima parte a lucrarilor, prof.univ.dr. Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, a sustinut o conferinta, urmata de un viu dialog, pe tema atributiilor, organizarii si functionarii Curtii Constitutionale, a jurisprudentei sale cu privire la drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Cu prilejul acestei sesiuni a Universitatii, a fost organizata o expozitie de lucrari consacrate drepturilor omului, publicate de Institutul Roman pentru Drepturile Omului, si au fost lansate doua dintre cartile recent aparute si anume „Dreptul la sanatate si sanatatea acestui drept”, autor dr. Octav Popescu, si „Libertatea de exprimare si protectia minorilor in audiovizual”, autoare Mihaela Botnaru si Rodica Anghel. La lucrarile celei de-a treisprezecea editii a cursurilor de vara ale Universitatii Internationale a Drepturilor Omului, au participat parlamentari, judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai altor instante, avocati, cercetatori, cadre didactice universitare si din invatamantul preuniversitar, cadre din administratie si politie, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale interne si internationale.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorCAPCANELE LIMBII ROMANE