Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut imperativ tarilor membre UE sa evite o „linie dura” la summitul european consacrat Constitutiei, pentru a nu se ajunge la pierderea unui acord crucial pentru Europa.
„Nu este in interesul niciunui stat membru sa adopte o linie dura”, a subliniat Barroso, cu doua zile inainte de summitul european crucial, consacrat rescrierii Consitutiei respinse in 2005 de francezi si olandezi. „Aparati-va pozitia, dar nu veniti cu „linii rosii”, „vetouri” sau cu alti termeni care nu sunt pozitivi pentru o Uniune care se doreste eficienta”, a adaugat el, in conditiile in care Polonia si Marea Britanie ameninta ca blocheaza acordul.
Fara a numi un stat, el a invitat tarile intrate in UE incepand cu 2004 (printre care si Polonia) sa colaboreze. „Noile state membre au interesul sa arate ca apartenenta lor la Uniunea Europeana nu va face mai dificila viata in Uniune, ci, din contra, ii ofera un nou avant”, a spus el.
Barroso, care va participa la negocierile dintre “Cei 27”, unde este necesara unanimitatea statelor membre pentru a se ajunge la un acord, a declarat ca negocierile de la summit se anunta a fi „dure”, dar ca acest „context” este „in mod clar” propice unui acord.
„Un esec va afecta munca noastra din toate domeniile”, a subliniat Barroso. „Mecanismele de coerenta vor fi slabite, iar mecanismele de solidaritate vor fi afectate de umbra esecului si de neintelegerile dintre state”, a spus el.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAPA, cu portia
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE