Negocierile presedinte-premier au esuat

Negocierile dintre prese-dintele ucrainean prooccidental, Viktor Ianukovici (foto – dreapta), si premierul prorus Viktor Iuscenko (foto – stanga), privind stabilirea unei date pentru alegerile parlamentare anticipate in Ucraina, destinate sa puna capat crizei politice, au esuat. Cele cinci ore de negocieri dintre Iuscenko si premierul Ianukovici nu au avut nici un rezultat concret.
Echipele de negociere au sugerat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca cele doua parti vor ajunge la un acord cu privire la legislatia care urma sa fie aprobata de Parlament referitoare la alegerile parlamentare. Cei doi lideri, antrenati de mai mult timp intr-o disputa pentru putere, s-au intalnit in mai multe randuri, de la decizia lui Iuscenko de a dizolva Parlamentul si de a convoca alegeri anticipate.
Premierul a ignorat initial aceste decrete si a cerut Curtii Constitutionale o evaluare a situatiei. Cei doi lideri au fost de acord cu organizarea de alegeri parlamentare, fara a conveni insa cu privire la data la care vor avea loc acestea. Cel de-al doilea decret prezidential a stabilit la 24 iunie data pentru alegeri, insa premierul considera ca organizarea acestora inainte de luna septembrie nu este practica.
Curtea Constitutionala a inceput sa examineze legalitatea celui de-al doilea decret, insa Iuscenko a declarat ca nu intentioneaza sa recunoasca nici o decizie pe care o va emite.
Un alt judecator din cei 18 ai Curtii Constitutionale si-a dat demisia, la patru zile dupa ce presedintele sau a demisionat. Presedintele a demis trei judecatori, pe motiv ca si-au incalcat juramantul.