La bulgari, alegeri europarlamentare

Bulgarii isi aleg, maine, reprezentantii in Parlamentul European.
Aflata la primul scrutin de acest tip, Bulgaria va avea 18 europarlamentari.
Sondajele de opinie ii dau favoriti pe socialisti, urmati de partidul primarului Sofiei, reprezentant al opozitiei de dreapta.
6,7 milioane de bulgari au drept de vot, dar sondajele de opinie prognozeaza o participare scazuta la alegeri, de 30-40 la suta.

Inflatie de 15.000% in Zimbabwe

Situatia economica din Zimbabwe e la pamant. In ultima luna, costurile vietii aproape ca s-au dublat, inflatia anuala ajungand la o cota uriasa – 3700%. Potrivit economistilor, la sfarsitul anului inflatia se va ridica la un nivel de 15.000%. Spre exemplu, intr-o singura saptamana, pretul timbrelor postale a crescut cu 600%. In pofida acestor evidente, presedintele Mugabe, absolvent de economie la London University, este convins ca tiparirea de bani pe banda rulanta are darul de a mentine preturile stabile.
Potrivit The Times, pretul platit astazi pentru o caramida ar fi fost suficient pentru achizitionarea unei resedinte de lux in urma cu 10 ani.
Luna trecuta, Nicholas Goche, ministrul Muncii din Zimbabwe, a recunoscut ca si-a platit muncitorii de la o ferma pe care o controleaza cu 10 mii de Dolari Zimbabwe, adica acelasi pret pe care il are cotidianul The Herald.
Mugabe a infiintat Comisia pentru Venit si Preturi, care are rolul de a stabili nivelul preturilor pentru cateva sute de produse, stabilind totodata si limita maxima a profitului.
Oricine e gasit vinovat de incalcarea acestor reguli poate fi arestat si condamnat la cinci ani de inchisoare.

A circulat, sase luni, fara permis

Timp de sase luni, M. Razvan de 22 de ani, din Ploiesti, a condus pe drumurile publice un autoturism marca „Renault” fara sa aiba permis de conducere.
Acesta a fost in mod repetat sanctionat contraventional cu amenda si puncte de penalizare de catre agentii de politie.
Acum doua zile, oprit in trafic, tanarul a declarat ca nu are asupra sa documentele personale si a furnizat datele de identificare ale altei persoane, care se afla in … Spania.
Celui in cauza i-a fost intocmit dosar penal, autorul fiind, in prezent, cercetat in stare de libertate.
C.N.

Siria ne da datoria

Siria va rambursa Romaniei, in opt rate semestriale, 35 la suta din datoriile de aproape 120 de milioane de dolari, provenite din cooperarea economica initiata in 1972. Acordul intre cele doua tari a fost semnat la Bucuresti si va fi pus in aplicare incepand din acest an. Termenii de recuperare a datoriei au fost negociati inca de acum cinci ani. Sumele recuperate vor fi transferate Fondului Proprietatea, pentru despagubirea proprietarilor de imobile confiscate abuziv de comunisti.
In ceea ce priveste datoriile altor tari fata de Romania, Bucurestiul nu a reusit inca sa inceapa negocierile cu Sudanul, Congo, Nigeria si Somalia, care au o datorie totala de peste 190 de milioane dolari. Cel mai mare datornic este Irakul care, in baza unui acord incheiat in august 2005, ar urma sa restituie intre 2009-2028, aproape un miliard de dolari.

Tony Blair, la conducerea Bancii Mondiale ?

Anuntul demisiei actualului presedinte al Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a pus pe jar presa americana, decizia de numire a unui nou conducator pentru institutia financiara revenind in mod traditional Statelor Unite.
Printre posibilii succesori ai lui Wolfowitz se numara Robert Zoellick, un fost inalt oficial al departamentului de stat al SUA, Paul Volcker, fost presedinte al Federal Reserves, sistemul american de banci centrale, si Robert Kimmit, actualul adjuct al Trezoreriei americane, Stanley Fischer, guvernatorul Bancii Nationale a Israelului, Ngozi Okonjo-Iweala, fostul ministru de finante al Nigeriei, Trevor Manuel, actualul ministru de finante al Africii de Sud si Kermal Dervis, fostul ministru al economiei din Turcia.
La aceasta lista presa americana a adaugat in mod surprinzator si numele fostului premier britanic Tony Blair, aflat in relatii apropiate cu presedintele SUA George W. Bush.
Puterea de decizie a Bancii Mondiale si nominalizarea formala a succesorului lui Paul Wolfowitz apartine celor 185 de state membre ale institutiei, insa, de fapt, acest succesor va fi numit de catre Statele Unite ale Americii.
Banca Mondiala (BM) si Fondul Monetar International (FMI), au fost create dupa acordurile de la Bretton Woods (SUA) din 1944 care aveau drept scop stabilizarea sistemului financiar international, pentru a evita posibilitatea unei repetari a crizei economice din 1929.
Conform unei reguli nescrise stabilite in acea perioada si aflata inca in vigoare, statele europene numesc directorul general al FMI, care va fi, in consecinta, un european, iar Statele Unite numesc presedintele Bancii Mondiale, care va fi astfel un american.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDa sau Nu = 1 euro/pe cap de roman
Articolul următorIn 2015,