Casa monument “Ilie Lumanararu” se stinge incet, pe picioare

Strada George Cosbuc, una dintre cele mai circulate artere ale Ploiestiului a fost blocata, vara trecuta, din cauza prabusirii casei monument “Ilie Lumanararu”. Lasata in paragina, cladirea a cedat sub povara celor peste 100 de ani de existenta. La vremea respectiva, etajul imobilului a fost demolat, reprezentantii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Prahova impunand proprietarului obligativitatea restaurarii monumentului. De atunci, am asteptat o schimbare a situatiei. La fata locului, insa, starea imobilului este aceeasi. Nu s-a mai batut nici macar un cui, ceea ce a mai ramas din cladirea monument fiind, in continuare niste ziduri flancate cu niste bucati mari din tabla.
Cazul casei monument “Ilie Lumanararu”, din Ploiesti da, in continuare, batai de cap Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Prahova. Institutia este implicata in cinci procese aflate pe rol la Tribunalul Ploiesti atat in calitate de parat, cat si in calitate de reclamant. Totul a pornit cand Mihai Gheorghe, actualul proprietar, a intrat in posesia constructiei. “A fost intocmit un act de vanzare-cumparare prin care fostii proprietari promiteau ca vor vinde constructia actualului proprietar. Acesta din urma a platit contravaloarea prevazuta in document, dupa care, a dat in judecata fostii proprietari urmarind, in acest fel, sa obtina o hotarare prin care sa se ateste ca el este proprietarul de drept al acestui imobil, lucru care, intr-un final, s-a si intamplat. Aceasta, insa, a fost o metoda de a ocoli prevederile Legii 422/2001, conform careia nu se poate vinde niciun monument istoric decat daca sunt interesate de cumpararea acestuia, in primul rand Ministerul Culturii si Cultelor si apoi administratia locala pe raza careia se afla constructia”, ne-a declarat Constantin Stere, directorul Directiei de Cultura Prahova.
Legile se bat cap in cap
Intr-unul dintre procesele in care are statut de reclamant, Directia de cultura solicita anularea asa-zisului contract de vanzare dintre fostul si actualul proprietar, pe motiv ca nu sunt respectate prevederile Legii 422/2001. Desi, conform acestui act normativ, este necesara aprobarea Ministerului Culturii pentru vanzarea imobilelor monument, asa cum aminteam mai sus, instanta a respins, totusi, cererea institutiei de cultura pe motiv ca acest contract “nu produce efecte juridice”. Pentru a se evita vanzarea casei, ilegal, pentru a doua oara – dat fiind ca, se pare, intre Mihai Gheorghe si un alt ploiestean a fost intocmit un alt document privind promisiunea vanzarii imobilului, reprezentantii Directiei de Cultura l-au dat in judecata si pe posibilul cumparator, procesul fiind pe rol la Tribunalul Ploiesti.
Declasarea monumentului – imposibila
In speranta ca va scapa mai usor din tot acest amalgam de procese, proprietarul monumentului a solicitat, anul trecut, tot cu ajutorul instantei, declasarea monumentului. Procesul este inca pe rol, deoarece o declasare a unui monument, mai ales din clasa A – cum este casa “Ilie Lumanararu” – nu se poate realiza decat printr-un ordin al Ministrului Culturii. “Proprietarul trebuie sa depuna la sediul institutiei noastre o cerere, efectuam o ancheta, iar rezultatele le trimitem la Bucuresti. Acestea sunt analizate de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice care, in final, prezinta respectiva situatie ministrului Culturii. Doar acesta poate sa decida daca se poate declasa un anumit monument, sau nu. Daca raspunsul este favorabil, atunci ministrul emite un ordin. In ceea ce priveste cazul “Lumanararu”, nu vom fi niciodata de acord sa scoatem din lista acest monument, pentru ca aceasta a fost casa in care a locuit cativa ani dramaturgul I.L. Caragiale – personalitate reprezentativa pentru municipiul Ploiesti”, ne-a explicat Constantin Stere.
Proprietarul, politist ?
Exista voci care sustin ca proprietarul cladirii monument ar fi fost angajat in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. “A fost seful Serviciului Cercetari Penale din cate stiu si, astfel, are influenta“ a sustinut directorul Directiei de Cultura. La randu-ne, am tinut sa verificam aceasta informatie la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova, insa, purtatorul de cuvant, Raluca Brezeanu, ne-a explicat ca “acest serviciu a fost desfiintat inca de la 1 ianuarie 2007, iar seful departamentului nu se numea Mihai Gheorghe”. Daca a lucrat sau nu in politie, in cadrul altui departament, nu am reusit sa aflam, asa cum nu am reusit nici sa luam legatura cu proprietarul Mihai Gheorghe pentru a-i lua un punct de vedere si a afla un raspuns exact privind situatia cladirii monument de pe strada George Cosbuc .
Gabriela IONITA