DEMASCAT DE CAMERA VIDEO

Politistii Dispeceratului de supraveghere a traficului rutier DN1 Sinaia au oprit, la sfarsitul de saptamana recent incheiat, in trafic, un autoturism „Daewoo Matiz”, dat in urmarire generala, intrucat figura ca furat din Brasov. In urma verificarilor s-a constatat ca la volan se afla A. Claudiu, de 20 de ani, din Brasov, care nu poseda permis de conducere auto, drept pentru care s-a ales cu dosar penal. Cercetarile continua, in vederea clarificarii situatiei autovehiculului furat.
(C.D.)

NOI PROTESTE IMPOTRIVA ISLAMIZARII

Peste 100.000 de turci au iesit din nou in strada la Izmir, al treilea oras ca marime al tarii, pentru a face presiuni asupra guvernului islamist sa mentina linia laica. Tot mai multi turci se tem de cresterea influentei religiei asupra societatii. Demonstratia de duminica a fost precedata de marsuri similare la Ankara si Istanbul. Sute de mii de oameni au iesit in strada, pentru a face presiuni asupra guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, dupa nominalizarea la presedintie a unui candidat cu agenda islamista. Fost ministru de Externe, Abdullah Gul a fost fortat sa isi retraga candidatura, dupa ce opozitia a boicotat procesul de vot in Parlament. Protestatarii, multi dintre ei sositi la Izmir din zonele invecinate, au purtat pe toata durata demonstratiei pancarde cu mesaje anti-guvernamentale, steaguri si portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk, cel care a fondat republica, in 1923.

LIDERUL MILITAR AL TALIBANILOR – UCIS

Mollahul Dadullah, principalul lider militar taliban si fratele sau au fost ucisi in Afganistan, in urma unei operatiuni efectuate in sudul tarii. Anuntul a fost facut de autoritatile afgane, dar dezmintit de talibani. Guvernatorul provinciei Kandahar a declarat ca Dadullah a fost ucis, iar cadavrul sau se afla la Kandahar, insa nu a oferit niciun detaliu despre circumstantele mortii liderului taliban. Militant originar din provincia afgana Uruzgan, Dadullah era considerat liderul operatiunilor militare ale talibanilor in sudul tarii si, de asemenea, un apropiat al mollahului Omar. Dadullah este cel care, la inceputul acestui an, a amenintat trupele fortei internationale de mentinere a pacii cu atentate sinucigase care urmau sa fie comise in sudul Afganistanului de sute de rebeli kamikaze. Dadullah a tinut ostatic recent un jurnalist italian, Daniele Mastrogiacomo, elibert la 19 martie in schimbul a cinci rebeli. Translatorul si soferul reporterului au fost insa ucisi de talibani.

POD INTRE BULGARIA SI ROMANIA

Lucrarile de constructie ale podului peste Dunare Vidin – Calafat au inceput ieri. Podul este un element major al coridorului european de transport care va uni localitatea germana Dresda cu orasul turc Instanbul. Societatea spaniola FCC Construction a castigat in ianuarie contractul pentru lucrarile de constructie a podului cu o lungime de 1.971 de metri, lucrari estimate la 100 de milioane de euro. Lungimea podului este de aproape doi kilometri. Acesta va avea patru benzi destinate traficului auto, o linie ferata si un depou feroviar. Costul total al lucrarii este de 236 de milioane de euro si este finantata prin programe ale Uniunii Europene, de Banca Europeana pentru Investitii si de alte institutii financiare din Germania si Franta, precum si de guvernul Bulgariei. Pentru construirea podului Vidin-Calafat exista un acord semnat intre Romania si Bulgaria inca din anul 2000, dar constructia lui a fost amanata din motive birocratice.