Bunele maniere, la masa de sarbatori

Se spune ca la o masa aranjata cu atentie si cu mancaruri garnisite aspectuos, pofta de mancare creste. Mai ales in perioada aceasta a sarbatorilor, cand luarea mesei reprezinta un moment de intalnire cu rudele, prietenii, se impune cunoasterea unor reguli de conduita. Astfel, bunele maniere recomanda sa se stea drept, fara a avea totusi o atitudine intepenita pe scaunul nu prea indepartat de masa. Bratele trebuie sa fie cat mai apropiate de corp, iar mainile sa ramana linistite de o parte si de alta a farfuriei. Niciodata coatele nu trebuie sprijinite sau intinse pe masa, asa cum este nepermis ca mainile sa fie asezate pe genunchi sau in buzunare.
– O persoana bine crescuta nu va sta niciodata prea aproape, nici prea departe de masa, pentru a evita accidentele: pete pe fata de masa sau pe haine, pahare rasturnate, tacamuri cazute pe jos.
– Nu va rezemati prea mult de speteaza scaunului. Nici nu va intindeti cu coatele pe masa. Nu vorbiti decat cu voce scazuta si nu provocati la discutii un musafir asezat la celalalt capat al mesei.
– Servetul, pe jumatate desfacut, se pune pe genunchi, nu se intinde pe piept.
– Sa nu mancati nici prea repede, nici prea incet, si fara plescaituri.
– Nu beti si nu vorbiti niciodata cu gura plina.
– Nu luati oasele de pasare in mana si nici nu intingeti cu painea in sos.
– Painea se rupe cu mana, nu o muscati si nici nu o taiati cu cutitul.
– Cand mancati supa, nu aplecati farfuria cu cealalta mana, ca sa o goliti pana la fund.
– Nu sorbiti zgomotos. La urma, puneti lingura in farfurie cu partea bombata in jos.
– Furculita se tine in mana dreapta cand mancati feluri care nu trebuie taiate cu cutitul: legume, oua, salate etc.
– Furculita se tine in mana stanga cand carnea din farfurie (carnatii, piftia etc.) trebuie taiate cu cutitul. Pe masura ce taiati cate o bucata, o duceti la gura si o mancati. Nu va faceti provizii in farfurie.
– Nu va uitati cutitul in mana, gesticuland cu el in timp ce vorbiti.
– Cand ati terminat de mancat felul doi, puneti cutitul si furculita alaturi, pe marginea din dreapta a farfuriei.
– Inainte de a bea, stergeti-va intotdeauna la gura, ca sa nu ramana pete de grasime pe suprafata sticlei. Nu dati paharul pe gat, mai ales daca aveti alcool, ci beti cate putin, inghititura cu inghititura.
– Ceaiul sau cafeaua cu lapte nu se amesteca zgomotos cu lingurita. Zaharul se pune cu lingurita sau cu clestele (bucatile de zahar nu se iau niciodata cu mana). Cand zaharul este topit se scoate lingurita din ceasca sau pahar si se pune usor pe farfurioara.
Ana-Maria DRAGOMIR