50 de ani de la nasterea UE

Semicentenarul Uniunii Europene e aniversat cu mare fast in toate statele blocului comunitar. Liderii europeni se vor intalni la Berlin maine si pe 25 martie pentru a sarbatori implinirea a 50 de ani de la semnarea actului de nastere al Europei Unite: Tratatul de la Roma. Cu aceasta ocazie, va fi prezentata o declaratie politica privind valorile Europei, care va trece in revista realizarile Uniunii Europene si va anticipa evolutiile pentru urmatorii 50 de ani.
Tratatul de la Roma, care a pus bazele Comunitatii Economice Europene, a fost semnat pe 25 martie 1957, de Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg. Reprezentantii celor sase state isi propuneau astfel sa creeze o piata comuna bazata pe libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor, prin desfiintarea barierelor vamale dintre statele membre. In aceeasi zi, cele sase state infiintau Comunitatea Europeana a Energiei Atomice.
Piata comuna s-a extins apoi prin integrarea Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei, in 1973, si apoi a Greciei, Spaniei si Portugaliei – in anii ’80. Au urmat Suedia, Finlanda si Austria, in 1995, si apoi marea extindere catre est, prin aderarea a opt state foste socialiste, alaturi de Cipru si Malta. Alte state aspira sa faca parte din blocul comunitar, Croatia si Turcia demarand deja negocierile in acest sens. Uniunea Europeana are, astazi, o populatie de 490 de milioane de locuitori si o economie de o dimensiune comparabila cu cea a Statelor Unite.

Conducta Nabucco va furniza 25 la suta din gazele naturale consumate de europeni

Conducta de gaze naturale Nabucco va testa vointa politica a Uniunii Europene pentru castigarea de influenta in Asia Centrala, regiune foarte importanta pentru UE, blocul european incercand sa isi reduca dependenta de Rusia.
Conducta Nabucco va avea 3.300 de kilometri lungime, punctul de inceput fiind la granita Turciei cu Georgia si Iranul, urmand a trece prin Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul terminus fiind in Austria.
Depinzand de situatie, gazele naturale vor proveni din Iran, Irak, Azerbaidjan si Kazahstan.
Pana in acest moment cinci companii au decis sa participe la acest proiect, acestea fiind grupul Botas din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania, Mol din Ungaria si OMV din Austria.

Procesul Zambaccian – suspendat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, ieri, exceptia de neconstitutionalitate ridicata in procesul Zambaccian de avocatii sotilor Dana si Adrian Nastase, dosarul fiind trimis la Curtea Constitutionala. Exceptia de neconstitutionalitate se refera la dreptul procurorilor de a-l urmari penal pe fostul premier. Avocatul apararii sustine ca, in cazul Nastase, trebuie sa se aplice Legea 115 privind responsabilitatea ministeriala, ceea ce inseamna ca era obligatoriu avizul Camerei Deputatilor.