Sofia, sufocata de masinile second-hand

Suspendarea taxelor de import, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, a provocat imense valuri de autovehicule de ocazie poluante, in Bulgaria, pe care infrastructura deficitara a Sofiei le suporta cu greu. Numarul autovehiculelor la mana a doua a inregistrat o ‘’crestere brusca’’ de 46 %, a anuntat Ministerul de Interne bulgar, conform caruia de la inceputul acestui an s-au cumparat 34.677 de masini de ocazie, fata de 8.723 autovehicule noi.
Masinile fabricate in urma cu peste zece ani sunt importate de Bulgaria in special din Germania si Italia. Absenta unui control tehnic strict ‘’impinge’’ in jos pretul autovehiculelor, provocand o veritabila ‘’catastrofa’’ ecologica, afirma presedintele Uniunii importatorilor de automobile Stoian Jelev. Companiile membre ale acestei uniuni se tem de stagnarea achizitionarii de autovehicule noi, dupa o tendinta de crestere constanta, in ultimii ani.

SUA grabesc schimbarea orei

Statele Unite au optat pentru trecerea la ora de primavara cu trei saptamani mai devreme decat de obicei si vor ramane la acest fus orar pana la 4 noiembrie, cu o saptamana mai mult decat in mod normal. Aceasta masura va duce la cresterea zilei cu o ora si se asteapta reducerea consumului de combustibil, si implicit reducerea emisiilor de gaze. Initiativa are foarte multi sustinatori in randul aparatorilor mediului. Sezonul meciurilor de softball va incepe mai devreme, iar amatorii de gratare vor avea mai multa lumina pentru distractii in aer liber. Unii sustin ca rata criminalitatii va scadea odata cu marirea zilei.
Consumul de energie va reduce in urmatorii 13 ani cu 10,8 milioane tone emisiile de carbon. Oamenii de stiinta cred ca emisiile de carbon sunt cele care conduc la incalzirea globala si schimbari climatice. Desi cele 10,8 milioane de tone de emisii de carbon par o cantitate enorma, masura pare insignifianta in comparatie cu cele 5,9 miliarde de tone de carbon emise de Statele Unite numai in anul 2004.

Jacques Chirac se retrage din viata politica

Presedintele francez, Jacques Chirac (74 de ani) urma sa anunte oficial, aseara, ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat, incheind o cariera politica de aproape 4 decenii. Potrivit France Presse, Chirac era asteptat sa sustina un discurs, in care sa-si precizeze intentiile, cu sase saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale. Luna trecuta, Chirac a lasat sa se inteleaga, in cadrul unei emisiuni televizate, ca isi pregateste iesirea din scena: „Exista desigur o viata si dupa politica, iar in ziua in care nu voi mai avea responsabilitati de aceasta natura, voi incerca sa servesc Franta si pe francezi in alt fel”. Potrivit ultimelor sondaje, peste trei sferturi din cetatenii francezi nu mai doresc ca Chirac sa candideze pentru functia de sef al statului, dupa ce l-au ales in 1995 si 2002. Lupta pentru presedintia Frantei se anunta foarte stransa. Favoriti in cursa electorala raman Nicolas Sarkozy si Segolene Royal. Totusi, in ultima perioada, centristul Francois Bayrou a castigat foartea multa simpanie din partea electoratului si aproape ca i-a ajuns din urma pe cei doi.

Bush suplimenteaza trupele trimise in Irak

Presedintele american George Bush a aprobat trimiterea unui contingent suplimentar de 4.400 de soldati in Irak, in incercarea de a mentine securitatea in aceasta tara. Liderul de la Casa Alba a declarat ca marirea numarului de soldati americani are ca scop, in principal, stabilizarea situatiei din Bagdad si din provincia Anbar.
Decizia lui Bush a starnit reactia negativa a congresmenilor democrati, care nu sunt de acord cu strategia promovata de Statele Unite in Irak. Cei 4.400 de soldati se vor alatura celor mai mult de 21.000 de militari desfasurati, deja, in Irak. Cererea de suplimentare a fortelor americane a fost facuta de noul comandant al fortelor coalitiei internationale condusa de SUA in Irak, generalul David Petraeus. Potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala de la Casa Alba, trupele suplimentare vor include pana la 2.400 de membri ai politiei militare, care sa gestioneze fenomenul cresterii numarului de detinuti irakieni.