Tarile „bune” si tarile „rele” ale lumii

Israelul, Iranul, Statele Unite ale Americii si Coreea de Nord sunt, in perceptia publica, cele patru „oi negre” ale lumii. Un sondaj comandat de BBC releva ca 56% dintre cele 28.000 de persoane chestionate au o parere negativa despre Israel. Iranul este prost vazut de 54% dintre repondenti, Statele Unite ale Americii de 51% si Coreea de Nord de 48%. Pe de alta parte, Canada, Uniunea Europeana, Franta si Japonia sunt cele mai bine vazute de catre participantii la sondajul efectuat in 27 de state de pe glob. Marea Britanie, China si India au o imagine mult mai favorabila, spre deosebire de Rusia despre care doar un sfert dintre repondenti au o parere buna. Realizatorii sondajului au explicat ca opinia publica internationala tinde sa aiba o parere proasta despre tarile cu o imagine marcata de puterea militara. In acelasi timp, tarile ale caror relatii internationale sunt marcate de puterea diplomatiei, numita si soft power, sunt, in general, mai bine percepute la nivel international.

SUA – COREEA dialogheaza dupa 50 de ani

Dupa mai bine de 50 de ani, delegatii ale Statelor Unite si Coreei de Nord au inceput discutii care ar putea duce la normalizarea relatiilor dintre cele doua tari. Negocierile au devenit posibile dupa ce Coreea de Nord a acceptat sa faca primii pasi spre renuntarea la programul nuclear. Discutiile au loc la un luxos hotel din New York, unde ambasadorul american Christopher Hill a sosit cu… taxiul. Partenerul sau de dialog, ministrul adjunct de externe nord-coreean Kim Kye Gwan, a preferat o limuzina care a intrat discret in cladire, printr-o poarta secundara. Discutiile bilaterale sunt o premiera pentru Administratia Bush, care a sistat inca din 2002 orice dialog cu Coreea de Nord, tara inscrisa de presedinte pe „axa raului”. Nord-coreenii au alarmat de mai multe ori comunitatea internationala, iar in octombrie anul trecut, au testat o incarcatura nucleara. In urma cu trei saptamani, Coreea de Nord a acceptat sa-si opreasca principalul reactor nuclear, in schimbul unor ajutoare energetice. Astfel au devenit posibile discutiile care ar putea duce la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. Statele Unite au avertizat, totusi, ca procesul de normalizare poate dura ani de zile. Inaintea dialogului oficial, ministrul nord-coreean a fost invitat la un dineu de lucru, alaturi de personalitati ca fostii secretari de stat Henry Kissinger si Madeleine Albright. Aceasta a descris intalnirea ca „foarte buna, fructuoasa si prieteneasca”.

Milosevici – omorat inca o data

Locul de veci al fostului presedinte iugoslav, situat la 70 de kilometri sud-est de Belgrad, a fost profanat de un barbat care a infipt in sicriu un pilon de lemn. Miroslav Milosevici, care nu are nicio legatura de rudenie cu presedintele defunct, a declarat ca a actionat in acest fel pentru a se asigura ca „spiritul rau” nu va mai reveni niciodata. El a declarat ca a informat politia in legatura cu intentiile sale, insa nu a fost arestat. Partidul Socialist din Serbia, al carui lider a fost Slobodan Milosevici, a condamnat foarte dur acest” act de vandalism” si a cerut ca persoana responsabila sa fie pedepsita. Slobodan Milosevici a murit la 11 martie 2006, in celula sa din centrul de detentie al Tribunalului de la Haga, unde era judecat pentru crime de razboi.

Guvernul ramane nerestructurat

Calin PopescuTariceanu a declarat, ieri, in timpul vizitei la Constanta, ca a renuntat la proiectul de restructurare a Guvernului, deoarece, nici din punct de vedere politic si nici din punct de vedere organizatoric, restructurarea Executivului nu reprezinta o prioritate.
Premierul a spus ca ideea restructurarii a fost vehiculata de PD, ca tema de atac la adresa PNL, dar ca la ultima intalnire pe care a avut-o cu reprezentantii democratilor a fost intrebat de acestia de ce este nevoie de restructurare. „Au inteles si ei ca, nici din punct de vedere politic sau nici macar organizatoric, nu este necesara restructurarea la nivelul Guvernului”, a afirmat premierul.

PIB-ul Romaniei este in crestere

Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul trecut a insumat 342,48 miliarde de lei, in crestere, in termeni reali, cu 7,7% fata de anul 2005, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In anul 2005, Produsul Intern Brut fusese de 287,1 miliarde lei, in crestere cu 4,1% fata de 2004. In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a fost estimat la 112,47 miliarde de lei, cu 7,7% mai mare fata de acelasi trimestru al anului anterior.

Indonezia, cutremurata devastator

Cel putin 82 de persoane, intre care si copii, au murit, ieri dimineata, in urma unui seism puternic cu epicentrul in insula indoneziana Sumatra. Sute de cladiri au fost avariate. Cutremurul care a zguduit Indonezia a fost simtit si in Singapore si Malaysia, producand panica printre localnici. Trei dintre victime au pierit intr-un incendiu izbucnit in urma cutremurului, a anuntat primarul orasului Solok. Inca patru persoane au murit intr-o scoala elementara din acelasi oras. In spitale au fost internate numeroase persoane cu oase rupte si taieturi. La Padang, capitala insulei Sumatra de Vest, cutremurul a produs panica in randul locuitorilor, acestia temandu-se ca ar putea urma un val seismic. Autoritatile nu au declansat, insa, alerta de tsunami. Institutul american de geofizica (USGS) a estimat magnitudinea cutremurului la 6,3 pe scara Richter. Seismul a avut adancimea de 30 km.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLa 1 aprilie,
Articolul următorDupa ani de nepasare,