Opozitia vrea amanare

Intalnirea dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii partidelor parlamentare, pe tema alegerilor pentru Parlamentul European, a durat mai putin de doua ore.
La intalnire, au participat Teodor Melescanu, Mihai Voicu, Radu Stroe (PNL), Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga (PD), Mircea Geoana, Titus Corlatean (PSD), Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas (PRM), Dan Voiculescu, Codrut Seres (PC) si Iuliu Bara (consilier personal al ministrului UDMR al Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely).
Dupa discutiile din februarie, primul ministru a lansat un apel catre partide si Presedintie sa amane discutiile privind referendumul pentru votul uninominal, avand in vedere alegerile pentru Parlamentul European. Opozitia a cerut, ieri, amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, la finalul discutiilor de la Palatul Victoria, ca procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu trebuie sa aiba prioritate. La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat ca alegerile pentru Parlamentul European ar trebui amanate pana in toamna acestui an.
Si conservatorii, prin vocea presedintelui Consiliului Executiv, Codrut Seres, au cerut amanarea euroalegerilor pentru rezolvarea actualei crize politice din tara. De cealalta parte, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu a subliniat ca atentia trebuie canalizata pe alegerile europene, si nu pe referendumuri.
Pozitia liberalilor este sprijinita si de liderul PD, Emil Boc, care a declarat ca nu exista nici un motiv pentru amanarea scrutinului european.

Premierul da ultimatum presedintelui si liderului PSD

Premierul Calin Popescu Tariceanu face un apel la clasa politica sa amane discutiile privind organizarea unui referendum legat de suspendarea presedintelui sau de votul uninominal. „Apelul meu ultim pentru politicieni este sa amane discutiile despre suspendarea presedintelui si votul uninominal”, a declarat premierul. Tariceanu a declarat ca doreste mentinerea datei de 13 mai pentru alegerile europarlamentare. El a precizat insa ca, in cazul in care criza politica nu va fi dezamorsata, va fi nevoit sa amane aceste alegeri. In acest caz, el ii va face responsabili pentru neindeplinirea obligatiilor fata de romani si Uniunea Europeana pe Traian Basescu si Mircea Geoana. „Va fac responsabili de faptul ca nu ne respectam obligatiile pe care ni le-am asumat in fata romanilor si partenerilor europeni”, a declarat premierul.

Basescu cere alegeri la 13 mai

Presedintele Traian Basescu a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare prin care cere mentinerea datei pentru alegerile europarlamentare. „Avem datoria de a participa cat mai curand la dezbaterile europene, cu politicieni legitim mandatati de poporul roman”, se arata in scrisoarea presedintelui. „Va rog sa nu acceptati, din motive ce reflecta interese personale sau de partid, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene. Data fixata, 13 mai 2007, trebuie sa devina testul maturitatii noastre politice, in calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene”, isi incheie seful statului scrisoarea catre premier.