Regula de baza la un cocteil – mult bun simt!

In majoritatea cazurilor, cocteilurile sunt genul de intalniri organizate in localuri selecte, in cadrul carora se poate discuta despre absolut orice si la care invitatii sunt imbracati “la patru ace”. Insa, indiferent daca petrecerea are loc intr-un asemenea loc, intr-o galerie de arta, la sediul unei firme sau intr-un palat regal, bunul simt trebuie sa va slujeasca din plin.
In ceea ce priveste integrarea in atmosfera evenimentului, simtiti-va liberi in a conversa cu oricine doriti sau in a face cunostinta, dar se recomanda sa aveti o abordare subtila. Cel mai stangaci lucru pe care il puteti face este sa intrerupeti o conversatie. Ideal este sa asteptati un moment de pauza si sa aveti o replica pregatita atunci cand apare momentul sa va faceti intrarea. De obicei, daca incepeti cu o intrebare sau cu un compliment reusita discutiei este deja castigata. Astfel, bunele maniere va sunt necesare atat in viata personala, dar mai ales in afaceri. Intr-un asemenea mediu, este foarte potrivit ca la sfarsitul serii sa faceti schimb de carti de vizita, daca discutiile purtate justifica acest lucru. De multe ori, in astfel de ocazii se leaga noi cunostinte utile si se obtin informatii cu caracter profesional; cu toate ca nu puteti ascunde pe deplin faptul ca aveti un scop in minte, rareori este o idee buna sa avansati solicitari sau sa cereti favoruri intr-un astfel de context. Cand sunteti in public, cuvantul cheie este “precautie”.
De asemenea, la un cocteil este indicat sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:
* Daca se servesc minuturi, luati-va un servetel si tineti-l la dumneavoastra.
* Incercati sa nu raspundeti la intrebari prin da sau nu, ci intretineti conversatia prin replici placute, chiar amuzante.
* Fiti deschis/a, vesel/a si prietenoas/a, dar incercati sa nu va ambalati prea mult sau sa dominati discutia.
* Incercati sa evitati conversatiile aprinse, polemicile, mai ales daca simtiti ca vor degenera intr-o cearta. Daca, totusi, se ating astfel de cote, pastrati o nota superficiala si abtineti-va de la dezbateri serioase.
* Nu dezvaluiti prea multe despre dumneavoastra. Nimeni nu vrea sa afle, de exemplu, despre tragica despartire prin care ati trecut, despre bolile stanjenitoare pe care le aveti sau despre familia cu care nu va intelegeti.
* Daca sunteti prins intr-o conversatie nedorita, scuzati-va sub pretextul ca mergeti la baie sau ca salutati un alt invitat.
* In cazul in care bautura este gratis, nu va faceti de ras comandand la nesfarsit. Fiti cumpatat/a si aveti grija, de asemenea, sa nu amestecati mai multe feluri de mancare pentru a nu face o indigestie.
* Daca nu va pricepeti la dans, mai bine ramaneti pe scaun si doar priviti.
Ana-Maria DRAGOMIR