Cum sa fiti mult mai atenti !
Prin atentie – actul de selectare psihica activa – se realizeaza semnificatia, importanta si ierarhizarea unor evenimente care influenteaza existenta fiecarei persoane. Cercetatorii su stabilit ca oricat de multa vointa ati avea, in mod practic nu puteti fi atenti la doua lucruri in acelasi timp (exceptie fac oamenii dotati in mod exceptional). Chiar daca incercati sa faceti un efort peste puteri, randamentul va scadea in scurt timp si, in cele din urma, nu veti mai intelege nimic. De aceea, pentru a avea randament maxim la citit, la invatat etc este necesar sa tineti cont de cateva sfaturi :
– Inchideti orice comunicare cu exteriorul si cufundati-va in universul format din persoana dumneavoastra si din cartea pe care o aveti.
– Incercati sa va dirijati si sa va concentrati atentia. Capacitatea de a va organiza si dirija atentia se dezvolta incetul cu incetul, prin exercitiu. In primul rand pentru a va usura procesul de concentrare este bine sa aveti o ambianta placuta. Nu trebuie sa fie neaparat liniste absoluta, dar este de dorit sa va aflati totusi intr-o incapere destinata studiului – biblioteca. Muzica, chiar atent selectionata, va poate distrage atentia. Uneori poate fi mai interesanta decat textul pe care il cititi, si, automat veti avea probleme de concentrare.
– Nu trebuie sa uitati ca nu exista atentie distributiva, desi in viata de zi cu zi trebuie sa faceti fata unui ritm alert.
– In exercitiile de “educare” a atentiei este recomandat sa va folositi de flexibilitate, adica de capacitatea de a va schimba rapid orientarea, fapt ce va va ajuta mult in activitatea de zi cu zi.
– De asemenea, pentru a va mentine atentia treaza trebuie sa alternati activitatile. Prin aceasta metoda oboseala se va instala mai greu, ceea ce inseamna un randament mai mare in activitatile dumneavoastra.
– Un lucru important de retinut este acela ca: atunci cand intre interesele, aspiratiile, motivele si dorintele dumneavoastra exista o legatura cu stimulul atentiei, atunci aceasta poate fi mentinuta fara probleme, fara prea mare efort.
– Atentia se invata, spun specialistii in psihologie, copilul sau tanarul fiind cu insistenta solicitat de catre adult sa fie atent intr-o problema sau in diverse situatii, lucru valabil si in cazul invatarii comportarii civilizate. Se stie ca multe mame isi “cicalesc” fiii adolescenti sa fie ordonati, manierati, cuviinciosi, punctuali, adica sa fie atenti in tot ceea ce fac. De cele mai multe ori, aceasta insistenta este rasplatita.
Ana-Maria DRAGOMIR