* Va demisiona sau va fi demisa Monica Macovei
Motiunea simpla initiata impotriva Monicai Macovei a trecut la Senat, 81 de senatori votand aseara (vot secret cu bile) contra ministrului Justitiei. Pentru adoptarea motiunii opozitia avea nevoie de 69 de voturi. Cum rezultatul final a aratat 81 de voturi pentru motiune, s-a considerat ca au votat pentru si cel putin 7 senatori ai Coalitiei (luandu-se in considerare si independentii). Inainte de inceperea sedintei, ministrul a avut o intalnire cu senatorii coalitiei de guvernare, surse din grupul senatorial al PNL declarand ca liberalii au asigurat-o pe Monica Macovei de sustinerea lor, cu o conditie: sa inceteze criticile la adresa Guvernului.
Opt pagini cu acuze
Textul motiunii se intinde pe opt pagini care cuprind acuzatii la adresa ministrului Justitiei. Este vorba, in principal, despre transferul neconstitutional de prerogative si de responsabilitate catre CSM, blocarea aplicarii noului Cod Penal, elaborat de specialisti, adoptat de Parlament si promulgat de presedintele Romaniei, precum si despre desfiintarea Institutului de Criminologie. Formula agreata de Ministerul Justitiei pentru legea ANI este un alt argument adus de Partidul Conservator in favoarea demiterii Monicai Macovei. De asemenea, ministrului Justitiei i se reproseaza si tergiversarea proceselor, interventii in actul de justitie, defaimarea si discreditarea acesteia. Actiunea de suspendare a ministrului de Justitie a apartinut PC-ului fiind sustinuta si de PSD si PRM.
Aroganta si contraargumente
Ministrul Justitiei – a carei atitudine aroganta a atras atentia – a spus, ieri, in Senat, la dezbaterea motiunii simple privind reforma in justitie, ca, desi motiunea ii aduce o serie de acuzatii, acest demers este un bun prilej sa discute din punct de vedere tehnic ce s-a facut in justitie.
Monica Macovei a declarat ca toate acuzatiile care i se aduc sunt „simple pretexte” si ca de fapt textul motiunii reprezinta „o motiune antireforma”. Ministrul justitiei a afirmat ca ar fi apreciat ca initiatorii motiunii sa fi avut curaj sa-i spuna cum sa faca reforma inainte de 1 ianuarie 2007. De altfel, pe parcursul raspunsului sau, Macovei s-a referit de mai multe ori la o serie de masuri care au fost luate in justitie in cadrul guvernului din care si PC facea parte.
Monica Macovei a concluzionat ca acuzatiile pe care le aduc semnatarii motiunii sunt lipsite de argumente, sunt contrazise de progresele realizate in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei si, implicit, de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, lasata de guvernarea anterioara sub clauza de salvgardare.
Ce urmeaza ?
Inaintea sedintei, ministrul Macovei a anuntat ca nu demisioneaza. Din pacate, dupa vot, lucrurile nu s-au limpezit, ci s-au complicat. Reprezentanti ai partidelor si analisti n-au putut spune daca ministrul Macovei trebuie sa fie demis sau poate merge mai departe.