Era in plina desfasurare o conferinta internationala pe tema secretului de serviciu. Americanul sustine o comunicare si concluzioneaza: „Eu si sotia mea lucram in aceeasi firma de 20 de ani. Eu am biroul meu, ea are biroul ei. Nu stiu ce face si nici nu ma intereseaza. Ea nu stie ce fac eu si nici nu o intereseaza”. Rusul spune la randul sau: „Eu si sotia mea lucram in acelasi birou de 20 de ani.Eu am fisetul meu, ea – fisetul ei. Nu stiu ce face ea si nici nu ma intereseaza. Nici ea nu stie ce fac eu si nici nu o intereseaza. Romanul abia asteapta sa intervina: „Eu lucrez de 20 de ani in acelasi birou. Nu stiu ce fac si nici nu ma intereseaza”.
* * *
Un muncitor, care devenise somer, s-a prezentat la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca. Functionarul il priveste si ii spune:
– Va putem oferi un loc unde se munceste mult dar se si castiga foarte bine. Muncitorul raspunde fara sa stea pe ganduri:
– Nu, nu e bine. Eu daca am bani ii beau.
– Atunci, spune functionarul, va putem oferi un loc unde se lucreaza destul de putin, dar nici nu se castiga prea bine.
– Nu,nici asa nu e bine, spune muncitorul. Eu daca am timp,fac cumva rost de bani si pe urma ii beau. Dar, stiti ce, nu aveti cumva un loc unde se lucreaza mult, dar se iau bani putini?
– Ne pare foarte rau, spuse functionarul; nu va putem oferi un asemenea loc deoarece nu aveti pregatirea necesara. Va trebuie studii superioare.