Despre strãnut ºi suflatul nasului in public

Conform bunelor maniere, suflatul nasului este un gest mai putin placut si, de aceea, este indicat sa faceti tot posibilul sa evitati acest lucru in public. Totusi, daca este necesar, se accepta folosirea ambelor maini, daca suflatul nasului se face cu discretie si eleganta. De asemenea, aveti grija sa va intoarceti cu spatele la ceilalti, deoarece face parte, intr-un anume fel, din gesturile intime. Obligatoriu, folositi o batista sau un servetel de unica folosinta si, in niciun caz, nu va veti sterge pe manseta unei haine. Niciodata nu veti cerceta continutul batistei, deoarece gestul ar putea produce o senzatie neplacuta celor din jur. Batista nu trebuie sa va lipseasca din buzunar, iar daca folositi una din bumbac, aceasta trebuie sa fie curata si calcata, in niciun caz nu veti sufla nasul pe jos „cu elan” fiindca denota o proasta crestere. Amintim, in acest context, comportarea japonezilor si a coreenilor care isi sufla nasul numai in baie. Acestia nu folosesc batiste din material textil pentru suflat nasul, ci servetele din hartie de unica folosinta, deoarece sunt mai igienice.
In privinta stranutului, lucrurile par sa fie ceva mai simple. Cel mai adesea, stranutul nu poate fi evitat. De aceea, atunci cand stranutati aveti grija sa va intoarceti cu spatele la ceilalti, sa puneti batista la nas sau macar mana. Ce poate fi mai jenant decat ca, stranutand, sa stropiti in jur peste tot? Daca vreti, veti vedea ca intotdeauna aveti timp sa scoateti batista, numai sa stiti unde se afla. Expectorarile se efectueaza in public numai in caz de urgenta medicala si atunci, fara zgomot puternic, si nu in batista, ci intr-un servetel, pentru a putea fi mai usor aruncat. Scuipatul pe jos, pe strada si mai ales de fata cu alte persoane este strict interzis!
De asemenea, nu sunt admise in public scarpinatul in cap, pe mana, pe picior, pocnitul degetelor, scuturatul mainilor sau al picioarelor. Prin urmare, nu se admite nici curatatul urechilor in public, fiind considerat dezgustator. Pe cei mici trebuie sa-i invatati, din timp, bunele maniere in ceea ce priveste suflatul nasului si stranutul, pentru a nu deprinde obiceiuri urate.
Ana-Maria DRAGOMIR