Leonard Orban, comisar cu juramant

Comisariul european al Romaniei, Leonard Orban, a fost instalat, ieri, oficial, in functie. El a depus juramantul in fata Curtii Europene de Justitie, alaturi de colega sa din Bulgaria, Meglena Kuneva. Orban si Kuneva au participat pe 11 ianuarie la Bruxelles la prima lor sedinta in cadrul Comisiei Europene.
Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, avand in subordine 3.400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii mari: traduceri, interpretare si publicatiile comunitatii.
Primul comisar al Romaniei se ocupa de portofoliul Multilingvismului, care acopera politica lingvistica a Uniunii Europene.
Concret, este vorba despre politici care sa asigure accesul cetatenilor UE la documente traduse in toate cele 22 de limbi comunitare, dar si de popularizare a acestora. Comisia are un proiect privind invatarea de catre cetatenii UE a cel putin doua limbi europene, in afara de limba materna.

Arhivele PCR vor fi desecretizate

Arhivele fostului PCR vor fi desecretizate, iar cetatenii vor avea acces liber la documentele din aceste fonduri arhivistice, mai putin la cele care tin de viata privata a unor persoane. Subcomisia parlamentara creata la nivelul Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor a avut ieri o prima intalnire cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor si cu cei ai Ministerului Culturii si Cultelor pentru a discuta pe marginea modificarilor la legea arhivelor.
Deputatul PNL Emilian Francu, raportor al subcomisiei pentru aceasta lege, a precizat ca noul act normativ care va fi elaborat va trebui sa permita accesul fara restrictii al cetatenilor la arhive, inclusiv la cele ale fostului partid comunist. Potrivit lui Francu, s-au facut pasi importanti in armonizarea punctelor de vedere intre MAI si subcomisie, ramanand insa in suspensie chestiunea legata de institutia in subordinea careia sa se afle Arhivele Nationale.

Renate Weber vede prea mare palaria Codrutei Kovesi

Fostul consilier prezidential Renate Weber cere demisia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru interpretarile „jenante” si „inadmisibile” ale unor notiuni din Ordonanta care modifica Legea DIICOT si pentru declaratiile referitoare la biletul premierului catre Basescu. Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa contesta competenta profesionala a Laurei Codrutei Kovesi, pe care o invita „sa vada daca nu e depasita de responsabilitatile functiei”.

Grav accident pe DN1

Aseara, intr-un grav accident inregistrat pe DN1, si-a pierdut viata un om si alti trei au fost raniti, unul fiind in stare grava. Conducatorul unei Dacii Nova a iesit din localitatea Cornu in drumul national amintit,intrand in coliziune cu un BMW care, potrivit primelor constatari facute la fata locului, era condus regulamentar. Impactul s-a soldat,cum scriam, cu consecinte grave, la ora inchiderii editiei noastre fiind in curs de definitivare cercetarile privind cauzele si imprejurarile in care a avut loc accidentul.

Angelina Jolie, cea mai atragatoare femeie

Angelina Jolie a fost aleasa cea mai atragatoare femeie din lume. Topul a fost realizat de revista Hello, printr-un sondaj de opinie. Marea surpriza a topului a fost clasarea pe locul al treilea a actritei Jennifer Aniston. Astfel, actuala sotie a lui Brad Pitt a surclasat-o pe fosta sotie a aceluiasi actor. La mijloc, intre cele doua, se afla Jennifer Morrison, actrita din serialul de televiziune „House”. Intr-un top dominat de actrite, cantareata Christina Aguilera s-a situat in fruntea listei reprezentantelor scenei muzicale. In topul barbatilor, conduce actorul Sean Bean. Pe locul al doilea se afla cantaretul Robbie Williams. De asemenea, Viggo Mortensen s-a situat pe locul al treilea, fiind urmat de Hugh Laurie, starul serialului de televiziune „House”, conform Mediafax.