Restrictii pentru mastodonti

Autovehiculele cu masa maxima autorizata de peste 7,5 tone au voie sa circule pe Drumul National 1 (intre Bucuresti si Brasov), de luni pana vineri, doar intre orele 22.00 si 6.00 dimineata. Singurii exceptati de la amintitele restrictii sunt, ca si pana acum, transportatorii riverani. In schimb, a fost eliminata restrictia privind circulatia pe DN1 a camioanelor cu masa maxima autorizata cuprinsa intre 3,5 tone si 7,5 tone. Directorul Companiei Autostrazi si Drumuri Nationale – Sectia Prahova – Valerian Manta, a tinut sa precizeze, insa, ca, „noile prevederi legale privind circulatia pe DN1 vor fi aplicabile numai dupa aparitia in Monitorul Oficial a Ordinului comun semnat de ministrul Trasporturilor si cel al Administratiei si Internelor”. Acesta a adaugat ca, tot in Monitorul Oficial se va preciza si data de cand termenul de valabilitate al autorizatiilor de transport va fi extins de la 3 la 6 luni.
(C.D.).

O noua scumpire a energiei ?

Energia electrica s-ar putea scumpi din nou pe 1 aprilie.
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglemntare in Energie, Nicolae Opris a declarat ca populatia ar putea plati mai mult.
Seceta si stocurile reduse de carbune au determinat cresterea consumului de gaze naturale si, deci, a costurilor de productie, a explicat seful ANRE.
Un procent de crestere a preturilor nu a fost inca stabilit.

Basescu isi recunoaste greseala de la CSM

Presedintele Traian Basescu isi recunoaste greseala pe care a facut-o la Consiliul Superior al Magistraturii.
La sedinta CSM Traian Basescu i-a urat succes lui Anton Pandrea intr-un moment in care acesta nu era candidat la conducerea institutiei.
Seful statului a spus ca a auzit ca Pandrea va candida si si-a exprimat speranta sa fie o candidatura acceptata.

Un german favorit la sefia P.E.

Patru candidati sunt in cursa la alegerile ce vor avea loc marti, 16 ianuarie, pentru functia de presedinte al Parlamentului European, sansele cele mai mari, potrivit estimarilor, fiind de partea conservatorului german Hans-Gert Poettering. Copresedintele grupului verzilor europeni, Monica Frassoni, presedintele grupului eurosceptic Independenta/Democratie (ID), Jens-Peter Bonde, presedintele Stangii Unite Europene (GUE), Francis Wurtz, si Hans-Gert Poettering sunt cei care si-au depus pana acum candidatura pentru a-i succeda in functie spaniolului Josep Borrell. Lista candidatilor va fi inchisa luni. Pentru a fi ales in functia de presedinte al legislativului european, un candidat trebuie sa obtina majoritatea absoluta, adica cel putin 393 voturi dintre cei 785 de deputati. In cazul in care niciunul dintre candidati nu reuseste sa se departajeze astfel, presedintele PE va fi ales pe baza majoritatii relative, intr-un al patrulea tur de scrutin. Poettering, pana de curand liderul grupului Partidului Popular European (PPE, dreapta), cel mai mare din legislativul comunitar, are sanse sa obtina o majoritate confortabila, in virtutea unui acord incheiat de grupul sau cu socialistii care prevede impartirea presedintiei PE intre cele doua grupuri in cursul legislaturii 2004-2009. Voturile socialistilor europeni (218) si cele ale PPE (277) sunt mai mult decat suficiente pentru ca Poettering sa obtina cele 393 de voturi necesare, chiar daca unii dintre deputatii celor doua grupuri, profitand de faptul ca votul va fi secret, ar refuza sa se conformeze acordului. Pe langa un nou presedinte, prima sesiune din 2007 a PE va aduce si o noua formula in componenta sa, ca urmare a aderarii Romaniei si Bulgariei la forul comunitar la 1 ianuarie 2007.

„Abonatii” la motorina statului – in arest

Dupa trei luni de ancheta si cercetari, Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova a emis mandatele de arestare pentru cei gasiti vinovati in cazul furtului de produs petrolier cu … vagonul cisterna. Totul a inceput pe data de 16 octombrie 2006, in zona Parcului Industrial Ploiesti, cand a fost depistat un vagon cisterna plin cu produs petrolier din continutul caruia lipseau 48 de tone. Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Prahova au demarat o ancheta in vederea descoperirii autorilor furtului, in urma verificarilor constatandu-se ca vagonul a fost transportat si parasit in zona sus mentionata de patru angajati ai unei societati de transport feroviar. Acestia, cu acordul sefului de tura din cadrul aceleiasi societati, au sustras cisterna, cu conditia de a-l “rasplati” cu suma de 10.000 RON. In urma cercetarilor, autorii au fost retinuti, initial, pentru 24 de ore, iar joi, 11 ianuarie, Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova a emis mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile pe numele acestora. Cercetarile politiei continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale desfasurate anterior incidentului de catre faptasi.
Gabriela I.

Ambasada SUA din Atena – atacata

O explozie puternica s-a produs ieri dimineata devreme, in incinta ambasadei Statelor Unite din Atena.
Ministrul grec al Ordinii Publice a declarat ca atentatul a fost revendicat de Lupta Revolutionara, o grupare de gherila de stanga. „Au fost unul sau doua telefoane prin care s-a revendicat atacul”, a spus Byron Polydoras, ministrul Ordinii Publice de la Atena. Nu exista victime, a anuntat un oficial al departamentului de stat.
Lupta Revolutionara este considerata cea mai periculoasa grupare terorista din aceasta tara. Miscarea a devenit cunoscuta la 5 septembrie 2003, in urma unui atentat care a vizat un tribunal din Atena, atac soldat cu ranirea unui politist.
Ambasada americana din Grecia este una dintre cele mai bine pazite cladiri din Atena. Atacul asupra Ambasadei SUA a avut loc la o zi dupa ce George Bush a anuntat suplimentarea trupelor americane din Irak.