* Chirac, spre al treilea mandat ?
Tonul combativ folosit de Jacques Chirac in declaratiile recente indreptate impotriva lui Nicholas Sarkozy este, in opinia analistilor, un indiciu ca actualul presedinte ar putea candida pentru un al treilea mandat in fruntea Frantei.
Filosoful Yves Michaud este sigur ca Chirac a decis sa candideze chiar daca risca sa divizeze electoratul de centru-dreapta la alegerile prezidentiale din aprilie-mai.
Alti comentatori politici nu sunt convinsi. Ei argumenteaza ca la varsta de 74 de ani, cu o popularitate scazuta, Chirac ar fi fost sfatuit de consilierii lui sa nu participe la o noua campanie electorala. In acelasi timp, Chirac l-a avertizat pe fostul sau protejat Nicholas Sarkozy ca platforma electorala nu trebuie sa se bazeze pe o anulare a principiilor fixate in cei 11 ani cat s-a aflat la presedintie.
* Accident chimic cu zeci de victime
Un numar de 37 de persoane au fost ranite, ieri, in urma unei emanatii de produse chimice la o uzina chimica din Billingham, in nord-estul Angliei, au anuntat pompierii.
Ranitii, angajati ai uzinei, au suferit arsuri si iritatii cutanate, provocate de un produs chimic toxic, HMD, au precizat serviciile de pompieri. Una dintre persoanele ranite a fost spitalizata din cauza ranilor grave, in timp ce aproximativ 20 dintre raniti au fost ingrijiti la locul incidentului. Produsul toxic este utilizat la fabricarea fibrelor de nailon si a produselor plastice.
Emanatia s-a produs la ora 9.30 (11.30, ora Romaniei), au precizat pompierii. O unitate de decontaminare a fost trimisa la fata locului.
* NATO recunoaste ca a omorat civili
NATO a recunoscut ca cea mai mare greseala pe care a comis-o in 2006 in Afganistan a fost uciderea unor civili nevinovati si a promis ca militarii sai vor fi mult mai atenti pe viitor. Un purtator de cuvant din cadrul fortei conduse de NATO a declarat ca sunt depuse eforturi in vederea reducerii numarului de victime printre civili in cadrul operatiunilor militare, adaugand insa ca NATO a ucis anul trecut mult mai putine persoane decat talibanii, care au comis peste 100 de atentate sinucigase. Presedintele Hamid Karzai a plans luna trecuta cand a vorbit despre incapacitatea sa de a pune capat atacurilor militantilor si ale fortelor coalitiei „care ucid copiii”, a explicat el. Violentele intensificate in sudul si estul Afganistanului au atins un nivel care nu mai fusese inregistrat decat la caderea regimului taliban, in 2001. Fortele din Afganistan sunt acuzate de uciderea unor civili intr-o serie de atacuri aeriene si armate in timpul operatiunilor impotriva talibanilor si a aliatilor lor. Intr-un incident petrecut in octombrie in provincia Kandahar, printre localnicii ucisi in atacul NATO s-au aflat 20 de membri ai unei familii, potrivit oficialilor afgani.
* Rezerva valutara a BNR a ajuns la 21,3 miliarde euro
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele anului 2006 la nivelul de 21,3 miliarde de euro, in crestere cu 84,2 milioane euro fata de nivelul din luna noiembrie 2006, a anuntat ieri banca centrala. Potrivit datelor BNR, cresterea se datoreaza unor intrari de 509 milioane de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 424,8 milioane de euro. Intrarile au rezultat din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, in timp ce iesirile au fost reprezentate de plati scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare. Rezerva de aur se mentine la 104,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,62 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei, valute plus aur, sa se situeze la peste 22,93 miliarde euro. In anul 2007, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,03 miliarde euro.
* UEFA strange Dinamo cu usa
Echipa Dinamo Bucuresti va fi obligata sa joace in Liga Campionilor pe „Ghencea”, daca pana in iunie arena din Stefan cel Mare nu va fi reconstruita, transmite Jurnalul TVR. Stadionul Stelei este singurul care respecta normele, iar UEFA nu agreeaza mutarea partidelor in alta tara, asa cum sugerase actionarul dinamovist Vasile Turcu.
„Administratia UEFA acorda o mare importanta faptului ca echipele sa joace meciurile de acasa in tarile lor de origine”, se arata intr-o recomandare a forului european.