Un studiu asupra bancnotelor care circula in Irlanda a relevat ca toate acestea au urme de cocaina, cercetatorii – care au folosit o tehnica de ultima ora – aratandu-se surprinsi de acest rezultat.
Cercetatorii de la Universitatea din Dublin au analizat un teanc de bancnote utilizate pe piata, folosind un echipament care poate detecta si cele mai mici urme de substante straine. Studiul a relevat ca fiecare dintre cele 45 de bancnote examinate avea urme de cocaina. O parte din acestea aveau urme foarte puternice de drog, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa presupuna ca au fost folosite la inhalarea cocainei. Altele insa aveau urme reduse de cocaina si se crede ca au fost doar contaminate cand au fost tinute in portofelele sau buzunarele consumatorilor de droguri.
Consumul de cocaina pare a fi in crestere in Irlanda, iar profesorul Brett Paul, autorul cercetarii, afirma ca rezultatele studiului arata cat de raspandit este acest fenomen. Studiul a relevat si ca bancnotele cu valoarea mai mare, cum ar fi cele de 20 si 50 de euro, au mai mari sanse sa aiba urme puternice de cocaina.
Consumul de cocaina a revenit in centrul atentiei irlandezilor in ultimele saptamani, in urma mai multor crime care par a avea legatura cu bandele de traficanti de droguri. Ministrul irlandez al Justitiei a subliniat ca persoanele care cumpara cocaina finanteaza asemenea bande. Un editorial dintr-un ziar irlandez apreciaza ca aceasta crestere a consumului de cocaina arata ca ceva este „putred” in miezul dezvoltarii economice fara precedent a Irlandei.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorVIATA SPIRITUALA