Adrian Nastase si Dan Iosif sunt doar doi dintre demnitarii care ar putea fi acuzati de tainuirea tezaurului dacic. Declaratia a fost facuta de Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, cu ocazia rascumpararii de catre statul roman a patru bratari dacice, cu suma de 800.000 de lei.
Bratarile au fost aduse, cu o cursa normala, din Germania, de o delegatie romana formata din reprezentanti ai mai multor institutii, printre care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Politia Romana.
Secretarul general in Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca obiectele de patrimoniu urmeaza sa fie expertizate de specialisti pentru a le fi confirmata autenticitatea. El a precizat ca bratarile vor fi inchise in depozitul tezaurului Muzeului National de Istorie, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa fie expuse pentru public.
Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ, Marius Iacob, a declarat ca in dosarul privind disparitia unor obiecte de patrimoniu se afla in atentia Parchetului mai multi demnitari romani.
Potrivit lui Iacob, mai multe persoane le-au declarat procurorilor ca le-au dat unor parlamentari mai multe obiecte.
Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, unul din coordonatorii anchetei, sustine ca este vorba de niste retele internationale de traficanti cu bunuri culturale care au contactat reteaua romaneasca si au actionat in spatiul juridic european.
„Sunt de ordinul zecilor invinuiti in aceasta cauza. Cumparau din Romania la pret de nimic si vindeau la preturi mari. Apar la orizont si alte piese in alte tari occidentale, unde exista bani multi”, a explicat Augustin Lazar.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorEPIGRAMA