Cardul de asigurat european costa doi lei

De anul viitor, contribuabilii care calatoresc in strainatate vor avea cu ei Cardul European de Asigurat. Acesta costa 2,166 RON (costuri de fabricatie si expediere a cardului), iar purtatorul va putea beneficia, in caz de urgenta, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor din Uniunea Europeana. Cardul European va fi valabil numai sase luni de la data eliberarii si va putea fi folosit doar in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania. Tratamentul in caz de nevoie se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers. Pentru a-l obtine, contribuabilul trebuie sa mearga la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si sa completeze un formular prin care solicita respectivul document. In sapte zile lucratoare, cardul ar trebui sa ajunga la adresa la care solicitantul lui cere sa ii fie expediat. Daca nu a fost acasa, pentru a primi documentul, cetateanul trebuie sa mearga la CJAS, de unde si-l poate recupera.

Reguli noi pentru elevii care cer scutiri la sport

Ministerul Sanatatii vrea sa reduca numarul elevilor care au scutiri la sport. In plus, de anul viitor, toti elevii, fie ca sunt sau nu scutiti la activitatile sportive, trebuie sa faca miscare. Ministerul Educatiei le va trimite medicilor scolari programa orelor de sport care se fac in scoli, inclusiv estimarea efortului facut de copii. Astfel medicii vor sti exact care este tipul de scutire pe care il vor prescrie elevilor care au diferite afectiuni. Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca multi copii aleg sa isi ia scutiri la sport pentru ca obtin note mici la aceasta disciplina, care le strica mediile generale.

Datoriile din sistemul sanitar pentru 2004-2005 vor fi achitate

Datoriile din sistemul sanitar catre furnizori pentru perioada 2004-2005 vor fi platite. Anuntul a fost facut, ieri, de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu. El a precizat ca plata datoriilor este reglementata prin Ordonanta de Urgenta 72 / 2006. Actul normativ prevede plata datoriilor de la bugetul de stat si de la Ministerul Sanatatii Publice, suma fiind de peste 2.000 de miliarde de lei vechi.

Cadouri guvernamentale pentru copiii si adultii din institutiile de ocrotire sociala

Copiii si persoanele adulte asistate din institutiile de ocrotire sociala din Romania vor primi daruri, cu prilejul Craciunului. Executivul a aprobat in sedinta de ieri suplimentarea bugetului Ministerului Administratiei si Internelor cu 1,998 milioane lei, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru cadouri. Vor beneficia de aceste masuri un numar de 44.169 persoane, dintre care 17.560 se afla in institutii de protectie speciala aflate in coordonarea Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap, 21.577 copii aflati in centre de plasament, 4.616 aflate in camine pentru persoane varstnice si 416 persoane din centre publice pentru adapostirea victimelor violentei in familie. Banii se aloca din Fondul de rezerva bugetara.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorIn centrul Bagdadului,