Varujan Vosganian, un prim vot „pentru”

Candidatul liberal pentru portofoliul de ministru al Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a primit vot favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au inregistrat 57 de optiuni „pentru”, sapte impotriva si trei abtineri. Vosganian va fi prezentat astazi, la ora 12.00, plenului reunit al celor doua camere ale Parlamentului. Voturile impotriva au venit din partea parlamentarilor PSD, iar abtinerile din partea celor ai PRM.

PD si platformistii au batut palma

Prima intalnire dintre liderii PD si cei ai gruparii Stolojan s-a incheiat cu o hotarare de a colabora in viitor, cel putin la nivel parlamentar. Reprezentantii viitorului PLD au decis ca, in zilele urmatoare, cei 28 de alesi centrali liberali care au aderat la „Platforma liberala” sa isi dea demisia, constituindu-se in cadrul grupurilor de independenti. Unii dintre platformistii care nu au participat ieri la intalnirea cu liderii PD au aflat de la presa despre decizie, dar au infirmat-o. Ei au declarat ca nu se pune problema parasirii PNL sau a grupurilor parlamentare ale liberalilor, atata vreme cat Partidul Liberal Democrat nu are inca personalitate juridica. In ceea ce priveste masurile pe care PNL ar putea sa le ia impotriva parlamentarilor care au aderat la „Platforma liberala”, decizia a fost lasata de Calin Popescu Tariceanu in seama liderilor de grupuri parlamentare.
Zilnic,

30 de incendii „ard” Romania

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, la reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca peste 75% din incendiile din primele 10 luni s-au inregistrat in gospodariile individuale. „Sunt aproximativ 1.000 de incendii pe luna”, a mai precizat Blaga. Acesta a spus ca ministerul doreste o corecta informare intre toate institutiile statului din tara si realizarea de prognoze pentru a informa corect opinia publica.
Vasile Blaga a subliniat ca Romania are nevoie de tehnica si bani, bani care vor fi acordati si de UE dupa integrare.
Seres a contestat comisia prezidentiala
Sergiu Andon, avocatul ministrului demisionar al Economiei, Codrut Seres, a depus ieri la Administratia Prezidentiala un memoriu prin care nu recunoaste constitutionalitatea Comisiei prezidentiale. Saptamana trecuta presedintele Basescu a decis convocarea comisiei speciale, care sa verifice acuzatiile impotriva ministrului demisionar al Economiei, Codrut Seres si a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, suspectati de spionaj si tradare in incheierea unor contracte. Avocatul Sergiu Andon a declarat ca: „Ministrul Seres trebuie anchetat de Parchet, de justitie, nu de aceasta Comisie. M-am prezentat in locul sau astazi (n.n. -ieri), iar daca domnul Seres va mai fi chemat la Comisie voi proceda la fel, ma voi prezenta in locul lui”, a spus Andon. In memoriul depus ieri este amintit si motivul pentru care nu este recunoscuta Comisia prezidentiala: „Domnul Seres considera neconstitutionala Comisia, pentru ca este un organism de triere a raspunderilor care actioneaza paralel fata de autoritatea judecatoreasca si, indiferent care este rezultatul sau, viciaza actul de justitie.

Procesul deputatului PSD Mihail Sireteanu, amanat

Magistratii instantei supreme au decis, ieri, amanarea pentru data de 15 ianuarie a procesului in care deputatul PSD Mihail Sireteanu este judecat fiindca ar fi fraudat cu peste sase miliarde de lei vechi fabrica de armament de la Mizil, impreuna cu directorul societatii, Constantin Cazacu. Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat procesul deputatului PSD Mihail Sireteanu, pentru ca societatea din Mizil sa se constituie ca parte civila. Pana la viitorul termen, 15 ianuarie, Consiliul de Administratie al acesteia trebuie sa desemneze, de asemenea, un consilier care sa reprezinte in instanta interesele firmei care ar fi fost prejudiciata de Sireteanu, dupa cum spun procurorii anticoruptie. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a trimis in judecata, in 12 iulie 2006, pe Mihail Sireteanu, deputat in Parlamentul Romaniei, sub acuzatiile de complicitate la savarsirea infractiunii prevazute de art. 12 lit. a din Legea 78/2000 – efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata si Constantin Cazacu, director general al SC MFA SA Mizil (fabrica de armament). Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2003-2004, cei doi, Mihail Sireteanu si Cazacu Constantin, au constituit doua societati comerciale, Emco Cas SA si Euro Business, special pentru a desfasura activitati comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.