NATO a anuntat ca Forta de Reactie Rapida a Aliantei (NRF) este pregatita sa participe la misiuni variate, de la confruntari in zone de criza pana la oferirea de ajutor umanitar.
Forta de Reactie Rapida, creata de secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, are capacitatea de a desfasura pana la 25.000 de militari in numai cateva zile. NRF reprezinta simbolul eforturilor de reformare a Aliantei dupa sfarsitul Razboiului Rece.
„Aceasta (…) pune capat incertitudinilor care au existat in ultimele luni si demonstreaza ca statele sustin conceptul unei forte flexibile, desfasurabile, interoperabile si sustenabile”, a declarat comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul James Jones. Aliatii au decis sa imparta costurile importante ale transportului aerian necesar pentru trupe si echipament in misiunile NRF.
Regulile NATO in vigoare stipuleaza ca orice stat care participa intr-o misiune trebuie sa suporte costurile generate de desfasurarea propriei misiuni, ceea ce a descurajat participarea tarilor mai mici la NRF.
NRF a participat deja la operatiuni umanitare in Pakistan si a efectuat manevre militare in insula Capului Verde din Oceanul Atlantic in 2006, cand a contribuit la atenuarea unui conflict etnic.
In timpul summitului de la Riga au fost, de asemenea, adoptate o serie de planuri care vizeaza antrenamentul comun, crearea unui centru de coroborare a informatiilor secrete. Participantii la summit au aprobat, de asemenea, operatiunea unui consortiu de 15 state NATO plus Suedia de a cumpara in comun trei avioane de transport tip C-17 de la compania Boeing.
Unii membri ai Aliantei in frunte cu Franta au declarat ca NATO nu ar trebui sa incerce sa devina un „mini-ONU”, in timp ce posibilii candidati cum sunt Australia, Noua Zeelanda, Japonia si Coreea de Sud raman sceptici in ceea ce privestre valoarea unor legaturi oficiale cu NATO.