Marca de sanatate pentru carnea proaspata trebuie sa poarte o cruce in diagonala, constituita din doua linii drepte care se intersecteaza la centrul stampilei, iar informatia trebuie sa ramana vizibila, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Veterinara, care intra in vigoare de la 1 ianuarie. Ordinul emis de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) transpune in legislatia nationala normele europene referitoare la sanatatea animala care reglementeaza toate etapele de productie, procesare si distributie pe teritoriul Uniunii Europene. Potrivit prevederilor europene, statele membre trebuie sa se asigure ca operatorii din sectorul industriei alimentare nu provoaca raspandiri ale bolilor transmisibile la animale. Astfel, produsele nu pot fi comercializate in Uniunea Europeana daca provin dintr-un teritoriu supus unor restrictii de sanatate animala. Acesta este motivul pentru care, in continuare, Romania are interdictie de a exporta carne de porc, deoarece pe teritoriul tarii mai exista focare de pesta porcina.