>* CSU ASESOFT – Ironi Nahariya
Estudiantes de doua ori, Dijon o singura data. De trei ori, adversarele CSU Asesoft au avut de partea lor al saselea jucator care s-a numit „sansa”. Daca la meciurile sustinute in Sala Olimpia, publicul ii sustine frenetic pe Carutasu et comp., aceiasi suporteri nu pot atrage de partea echipei norocul. Exemplul cel mai recent a fost intalnirea cu francezii de la Dijon. Laurent Sciarra, unul dintre cei mai valorosi componenti ai oaspetilor, recunostea faptul ca victoria la numai doua puncte diferenta a fost obtinuta cu sansa. Sigur, dupa victorie, acelasi Sciarra avea sa clameze „Sansa tine cu cei puternici”.
Nesansa a facut ca, in partida retur de la Madrid, disputata acum o saptamana, sansa spaniolilor sa se numeasca arbitrajul. La numai cateva secunde de finalul partidei, Estudiantes a primit cadou trei aruncari libere, care au restabilit egalitatea pe tabela de marcaj. S-a ajuns mai apoi la prelungiri, victoria facandu-le cu ochiul madrilenilor.
CSU Asesoft este, insa, o formatie de baschet pentru care, mereu, un sfarsit este un nou inceput. Fie ca au invins sau au pierdut, ceea ce a contat pentru aceasta echipa a fost urmatorul meci. Indiferent ca adversarul se numea West Petrom Arad sau Dinamo Skt. Petersburg, cuvantul de ordine a fost si este „sa castigam partida”. Ce inseamna acest lucru ? Respect. Respect pentru adversar, respect pentru acest sport, respect pentru blazonul propriu. Educatia aceasta, pe care n-am prea intalnit-o la alte echipe – fie ele de fotbal, volei sau baschet – este rezultatul climatului de performanta, al rigorilor sportive impuse si, nu in ultimul rand, al intelegerii faptului ca, fara seriozitate, nu se poate face nimic.
Diseara, elevii lui Jojic intalnesc pe israelienii de la Ironi Nahariya. Dupa ce au pierdut, inexplicabil, in meciul tur, ploiestenii promit revansa. Ce spun principalii protagonisti, in randurile de mai jos:
* Mladen Jojic, antrenor CSU Asesoft: „Daca o sa evoluam ca in primele douazeci de minute de la Nahariya si, nu in ultimul rand, la acelasi nivel pe care l-am aratat la Madrid, cred ca vom reusi prima noastra victorie din aceasta grupa”. Intrebat daca echipa sa a fost lipsita de sansa, Jojic a raspuns ca un adevarat profesionist: „Pe mine ma intereseaza doar ce arata tabela de marcaj la finalul intalnirii. Pana acum, rezultatele ne-au fost defavorabile, deci nu am ce sa comentez. Sansa sau nesansa ti-o faci tu, jucator sau echipa”. Ce a castigat CSU Asesoft de pe urma intalnirilor din grupa EuroCup ? „Experienta, multa experienta. Daca vom evolua cam in aceeasi formula si-n sezonul viitor, cu siguranta vom avea un cuvant greu de spus in baschetul european”.
* Virgil Caru¡a¿u, capitan Asesoft: “Ma intrebati daca au avut noroc adversarele noastre ? Poate. Pe de alta parte, insa, nu pot uita meciul de acum o saptamana, de la Madrid, in care sansa spaniolilor a fost arbitrajul. In partida tur, cu Nahariya, ne-am batut singuri. Am avut acea cadere din partea a doua a jocului, lucrurile au scapat de sub control si asta a fost totul…” In privinta unui posibil complex in fata acestor echipe de top, in compania carora au evoluat si evolueaza in continuare, capitanul ploiestenilor a precizat: „Sub nicio forma. Daca in sezonul trecut, cu exceptia francezilor de la Cholet, pe care i-am invins aici, la Ploiesti, de celelalte formatii am fost invinsi la peste zece puncte diferenta. De data aceasta insa, ati vazut, scorurile au fost stranse, lucru care inseamna ca am progresat. Poate numai lipsa de experienta a facut ca noi sa nu prea mai avem sanse la calificare”.
* Reggie Elliot: „Sunt intr-o forma fizica foarte buna, lucru care imi da incredere si sper sa ma ajute in partida cu israelienii, dat fiind faptul ca voi fi nevoit sa alerg mai mult si sa ma concentrez spre coordonarea jocului”. In privinta strategiei pe care o va aplica alaturi de coechipierii sai, Elliot a precizat ca va aborda jocul dintr-o pozitie defensiva si, cu un plus de efort, concentrat pe recuperari si pase. „Voi depune mai mult efort, alaturi de Carutasu, pentru a construi, din defensiva, faza de atac”. Cu referire la infrangerea din Israel, Elliot ne-a spus: „Cel putin am invatat ceva dupa acel meci. In partea a doua ne-am individualizat, in loc sa colaboram ca o adevarata echipa. Sper sa nu mai facem aceeasi greseala si astazi”.
Optimismul acestuia a mers pana acolo incat a tinut sa mai adauge: „Vom incerca sa castigam la o diferenta cat mai mare, si asta nu pentru importanta scorului, ci pentru a demonstra forta Asesoft si, nu in ultimul rand, fiindca avem si altceva de aratat. Anume, faptul ca infrangerea de-acolo a fost doar o pura intamplare”.
* Barak Peleg (capitan Nahariya): Oaspetele israelian s-a aratat optimist afirmand ca echipa sa are inca sanse de calificare, avand in vizor o victorie contra Asesoft, „o echipa buna, care insa nu poate spera la acest rezultat. Nu am jucat impotriva unei echipe autohtone, insa renumele jucatorilor care evolueaza la Asesoft anunta o partida stransa, in care va fi dificila impunerea vreunei echipe. Asesoft reprezinta o forta europeana de cativa ani, iar rezultatul acestei performante se poate observa de catre orice adversar.” Dintre jucatorii remarcati, capitanul Nahariya aminteste de Sasa Ocokoljic, Obradovic si, din nou, de Elliot si Hargrove, ale caror performante par „a rupe gura baschetului”. Referitor la masurile speciale de securitate, Barak Peleg confirma spusele „coach-ului” sau, si anume ca acestea nu ii afecteaza, neavand tangente cu nivelul calitatii jocului practicat.
In perspectiva partidei din aceasta seara, speranta sta intr-o victorie clara, cu toate ca „va fi un meci dificil, avand in vedere prestatia Asesoftului in primul meci. De altfel, sper intr-un joc echilibrat, dominat de fair-play”.