„Secretele” disidentilor

Am pus cuvantul secret intre ghilimele pentru ca aceia care doreau ca acest termen sa le caracterizeze demersul intreprins la ceas de taina au fost deconspirati. Practic, un post de televiziune a aflat cam ce puneau la cale razvratitii din PNL, prezentand, in exclusivitate, inregistrari ale discutiilor purtate intre cele doua aripioare – Stolojan si Flutur. Acum, cand secretele disidentilor nu mai pot fi considerate secrete, sa le „tocam” marunt si sa vedem cam ce efecte ar fi putut genera.
Mai intai, cele doua grupuri au discutat varianta ruperii PNL, situatie evidenta din moment ce tot mai multi liberali pareau a lua drumul bejeniei politice, iar cei ramasi in partid nu cedau, in niciun fel, taxandu-i cu excluderea. Ce ar fi urmat? Fireste, se poate naste un nou partid caruia disidentii i-au si gasit numele in vederea unui eventual botez: Partidul Liberal Democratic. Adica ar fi un partid si mai liberal decat PNL, si mai democratic decat cel din care au plecat ! Iar efectele pe care nu le-au mai judecat – pentru ca, in astfel de momente, mintile se-ncing intr-atat incat nu mai vad nimic in jur – pot insemna o slabire a Coalitiei de guvernare – care, si-asa, scartaie din toate incheieturile – o brambureala si in Parlament, unde procesul legislativ – necesar actualei etape de aderare la UE – ar fi lancezit, daca nu chiar ar fi stagnat. Iar plata o suportam noi toti, fara nicio exceptie, fara nicio apartenenta la unul sau altul dintre partide sau aripioarele acestora.
O a doua idee deconspirata de la conclavul stolojano-fluturist a fost aceea – profund criticata anterior de liberali, fara nicio exceptie – ca noua structura disidenta sa poarte discutii cu PSD pentru a-i obtine sprijinul in vederea modificarii Legii migratiei politice. Asta ca sa poata ei ademeni si-apoi sa racoleze in voie pe cine doresc, fara a incalca, vezi Doamne, legea! Efectele – caci despre ele trebuie sa vorbim in final – sunt, iarasi, dintre cele mai nefaste pentru populatie. Cetateanul – care si pana acum, abia se orienta in gloata de politicieni cu gura mare, ce promit marea cu sarea dar nu fac nimic pentru electorat dupa ce i-au sterpelit votul – va fi si mai dezorientat si nu va mai alege pe nimeni, ci… calea de mijloc. Ii va injura, pe toti, pe romaneste, pentru cate a patimit, si-si va vedea de treaba. Iar cei de pe liste vor iesi, ca si pana acum, si vor conduce tara tot in directia despre care tot mai multi spun ca-i din ce in ce mai gresita.
In sfarsit, „capetele luminate” ale celor doua grupari si-au dat si arama pe fata, concluzionand, in acea discutie pe care si-au dorit-o secreta, ca obiectivul lor comun si primordial este debarcarea lui Calin Popescu Tariceanu. Adica sa lase tara, tocmai cu cateva zile inainte de aderarea la Uniunea Europeana, fara premier, fara omul girat, totusi, de o importanta parte a electoratului. Sau, cum s-ar mai putea spune, vine o gasca de cartier si schimba un primar de localitate pentru ca asa vor muschii ei, in cazul de fata, cei ai lui Stolojan, caruia ii sticlesc ochii dupa fotoliul de prim ministru. Totusi, in toata aceasta nebuneala – nu nebunie – politica, deconspirata din secretul ce trebuia sa o caracterizeze, ar fi licarit si zvacniri de rationament; disidentilor le-au fulgerat, prin mintea care le-a mai ramas, ca razbunarea PNL va fi dura si neiertatoare pentru toti, iar eventualul dezinteres al electoratului fata de… nebunia lor i-ar ingropa de tot in necunoscut. Adica, exact ce-ar merita toti cei care cred ca politica se poate schimba precum geambasul – caii!