Cadoul potrivit de sarbatori

A oferi un cadou este un gest de noblete sufleteasca si de aceea este important modul in care se face si cu ce ocazie. Micile cadouri intretin prieteniile si produc oricui o mare placere, dar cu o conditie: sa fie oferit din suflet. Daca vreti sa stiti care este cadoul potrivit oricarei situatii, retineti cateva reguli:
Sf. Nicolae (6 decembrie) este una dintre cele mai asteptate sarbatori de catre copii. Este recomandabil ca parintii sa puna in ghetutele frumos lustruite, mai ales, dulciuri si nu trebuie uitata povestea cu nuielusele pentru cei care nu au fost cuminti.
De Craciun se vor pune sub brad cadouri pentru toti membrii familiei, dar si pentru invitati. Acestea vor fi ambalate, vor avea etichete si vor fi oferite in cadrul unui ceremonial aparte. Si pentru colindatori, se vor pregati din vreme daruri. Deoarece ajunul Craciunului este inca o zi de post se dau, de obicei, covrigi, dar si nuci, mere, portocale sau alte fructe.
De Anul Nou, copiilor care sorcovesc li se dau bani. La masa festiva de Revelion se vor pune in fata fiecarui invitat, in stanga, sub servet, mici cadouri, ca de exemplu: un set de batiste, un portofel, o bijuterie, cosmetice, un stilou, o agenda, un calendar etc in functie de posibilitatile materiale ale familiei respective.
Iata darurile care sunt potrivite si cu prilejul altor sarbatori de peste an.
La 1 Martie se ofera mici obiecte confectionate sau cumparate, insotite de traditionalul snur alb impletit cu rosu. Florile ar trebui sa insoteasca obligatoriu martisoarele. Le veti alege pe cele care au intotdeauna o semnificatie: cosar, barza, cheita etc. Le veti ocoli cu grija pe cele de prost gust care, din pacate, au invadat comertul. A le lua la intamplare doar pe cele mai ieftine sau pe cele mai scumpe nu este dovada de bun gust.
Nu uitati sa-i felicitati de Florii pe toti cei care poarta nume de flori. O puteti face in scris sau trimitand un buchet de flori. Daca sunteti invitati la masa in acea zi, veti ghici singuri ca prietenii dumneavoastra isi serbeaza ziua onomastica, chiar daca pana atunci nu stiati ca poarta si nume de flori. In acest caz, veti aduce pe langa flori si un cadou.
Daca, de Craciun, celor mici li se ofera mai mult dulciuri, de Paste le veti darui oua de ciocolata, dar si hainute noi. Un alt obicei care le face mare bucurie copiilor este acela de a ascunde darurile lasate de iepuras. Se vor distra bine cautandu-le, si ziua va fi pentru ei o adevarata sarbatoare.
Aniversarea zilei de nastere. Aproape mai important decat darul propriu-zis este sa transmiteti felicitarile chiar in ziua respectiva. Daca nu va intalniti cu persoana respectiva ii veti da un telefon de felicitare: tot dar se numeste.
Onomastica (ziua numelui) se sarbatoreste dupa calendar. Chiar daca zilele de Sfintii Mihail si Gavriil, Sfantul Nicolae – sunt sarbatori cunoscute, le puteti face o bucurie felicitandu-i si pe cei pe care ii cheama: Ecaterina, Teodosia, Anastasia.
Larisa DRAGOMIR