In Sinaia, dupa cum am fost informati de catre reprezentantii Serviciului de Impozite si Taxe, rata celor care nu-si platesc datoriile catre stat este foarte scazuta.
„Cei mai buni platnici sunt pensionarii si cei cu venituri mici, care, oricat de greu le-ar fi, gasesc banii si timpul necesar pentru a-si plati impozitele, valorificand bonificatia de 10% acordata pentru plata taxelor pe tot anul. Aceasta se acorda pana pe data de 15 martie a fiecarui an”, ne-a declarat Alin Barbulescu, inspector la Serviciul de Impozite si Taxe.
Pana in prezent, s-au incasat aproximativ 73 de miliarde de lei vechi, iar suma care se preconiza a fi incasata este de 74 de miliarde de lei. „Veniturile neincasate din impozite pentru persoane fizice este de 1,1 miliarde de lei, iar pentru persoane juridice suma este de 1,3 miliarde de lei vechi. Gradul de incasare este de 98,6%”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Persoanele juridice si cei mai instariti sunt aceia care „uita„ sa-si plateasca, la timp, toate datoriile. „Sunt cazuri in care persoanele juridice «au uitat» de plata impozitelor, desi majoritatea au fost somate, iar unele sunt in proces de lichidare”, ne-a mai informat interlocutorul nostru. Insa, dupa cum am aflat, problemele cele mai grave sunt ale celor fara venituri, care, prin neplata datoriilor risca sa-si piarda imobilele. „Instiintarile de plata au fost pentru circa 1.000 de persoane fizice,au fost emise 117 somatii si titluri executorii”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Insa, nici persoanele juridice nu stau mai bine, de curand a fost pus sechestru unei societati comerciale, care avea o datorie de 150 de milioane de lei, dar pentru ca a platit rapid aceasta suma s-a ridicat sechestrul. Exista un program de verificari pe teren, prilej cu care se regularizeaza sumele pe care contribuabilii le datoreaza bugetului local: „Zilnic avem program de verificari, – ne spunea reprezentantul serviciului specializat de impozite si taxe. Pe teren observam cel mai bine daca o persoana fizica sau juridica si-a mai construit o anexa sau altceva. Pana in momentul de fata, s-au recuperat cam 65% din totalul impozitelor pentru imobile la persoane fizice, iar la cele juridice – aproximativ 75%”.
Bogdan BRATU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDe astazi,