Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder (foto – stanga), sustine in noua sa carte ca invocarea frecventa a lui Dumnezeu de catre presedintele american, George W. Bush, in cursul intalnirilor dintre cei doi l-au determinat sa fie suspicios in privinta deciziilor politice ale acestuia.
Schroeder subliniaza intr-un pasaj ca Germania si-a mentinut angajamentul de „solidaritate nelimitata” dupa atentatele din 11 septembrie, in pofida deciziei de a nu participa la conflictul din Irak, fapt ce a dus la racirea relatiilor dintre cele doua state.
Intr-unul din pasajele cartii sale, intitulat „Decizii: Viata mea in politica”, publicat duminica de revista Der Spiegel, fostul cancelar recunoaste ca desele invocari ale lui Dumnezeu de catre George W. Bush l-au alarmat, temandu-se ca deciziile politice luate de liderul american sunt influentate de religie.
„Ceea ce m-a ingrijorat, in pofida atmosferei relaxate in care se desfasurau discutiile dintre noi, si ceea ce m-a determinat sa fiu sceptic intr-o anumita masura era autocaracterizarea presedintelui drept persoana «cu frica de Dumnezeu», pe care il vedea ca autoritatea suprema”, scrie Schroeder.
Fostul cancelar, un social democrat care a renuntat la politica dupa infrangerea partidului sau in alegerile din 2005 dupa un mandat de sapte ani in fruntea Guvernului german, a declarat ca s-a temut ca deciziile luate de Bush erau fondate doar pe argumente religioase.
„Inteleg foarte bine o persoana devotata si care cauta un dialog cu Dumnezeu, in acest caz prin rugaciuni. Problema apare atunci cand am impresia ca deciziile politice survin in urma acestui dialog cu Dumnezeu”, subliniaza Schroeder.
El a precizat ca problema unor astfel de decizii este ca acestea nu mai pot fi modificate sau negociate. Bush a rupt legaturile cu Schroeder pentru o perioada dupa ce cancelarul german si-a exprimat public indoielile fata de invadarea Irakului, considerata de administratia americana drept o etapa in razboiul impotriva terorismului.
Desi Schroeder recunoaste ca a plans atunci cand orasul New York s-a aflat sub asediu, pozitia sa ferma impotriva razboiului din Irak l-a ajutat un an mai tarziu sa recastige alegerile, cu cateva luni inaintea invaziei orchestrate de Statele Unite.