In Coreea de Nord, se va muri de foame
Oficialii ONU avertizeaza ca milioane de nord-coreeni ar putea muri de foame, in cazul in care ajutoarele destinate statului comunist vor fi blocate, in urma testului nuclear efectuat de Phenian. Asociatiile pentru apararea drepturilor omului sustin ca situatia este cu atat mai grava cu cat iarna se apropie cu repeziciune. Situatia in Coreea de Nord era oricum una dramatica, chiar inaintea crizei declansate de testul nuclear de saptamana trecuta al regimului de la Phenian. Ajutoarele alimentare pe termen lung au fost reduse. In plus, inundatiile din vara, care au ucis sute de oameni, au lasat fara orez si grau zone intregi ale tarii. Organizatiile de protectie a drepturilor omului sustin ca o blocare totala a ajutorului umanitar ar fi catastrofala. Coreea de Nord ar putea trece din nou prin criza din 1990, cand se crede ca peste trei milioane de oameni au murit din cauza foametei. ONG-urile sud-coreene au date si cifre exacte, si avertizeaza ca pentru Coreea de Nord, sanctiunile internationale vor costa vieti. Dupa cinci zile de negocieri, Consiliul de Securitate ONU a hotarat sambata sa impuna sanctiuni economice si comerciale regimului comunist de la Phenian. Human Rights Watch crede ca trebuie facuta distinctia clara intre guvern si cetatenii obisnuiti, pentru a se evita o catastrofa umanitara. Potrivit estimarilor internationale, unul din sase nord-coreeni va suferi de foame fara ajutor din strainatate. Populatia Coreei de Nord numara in acest moment 23 de milioane de oameni. Coreea comunista are nevoie de circa 600.000 pana la 800.000 de tone de grau pentru a supravietui, potrivit Programului Mondial de Alimentatie al ONU. Doar 75.000 de tone vor fi asigurate de programul ONU anul acesta si cel viitor. Se asteapta ca restul sa fie asigurate prin donatii din Coreea de Sud si China, cei doi sponsori ai sai din perioada Razboiului Rece. Ajutorul international a scazut insa considerabil in ultimii ani. Proviziile promise de China pentru 2006 sunt la jumatate din cele asigurate anul trecut. Coreea de Sud si-a suspendat ajutorul dupa testul cu rachete din iulie, dar l-a reluat dupa inundatiile catastrofale din aceiasi luna. Ambele state sunt presate acum sa renunte la ajutoare.
Democratii cer sustinere
Democratii vor sustinere in cazul legii Agentiei de Integritate.
Liderul PD, Emil Boc, a cerut, ieri, parlamentarilor sa voteze legea in forma promovata de Guvern.
Proiectul initial a suferit mai multe modificari saptamana trecuta inainte de a fi adoptat de deputatii juristi.
Printre altele, deputatii au eliminat obligativitatea sefilor de culte de a-si declara averile si au decis ca structura sub patronajul careia Agentia isi desfasoara activitatea sa fie in subordinea Parlamentului.
Circulatia pe Dunare – oprita
Circulatia pe Dunare a fost oprita, ieri, de la Portile de Fier II. Nivelul apei a scazut atat de mult incat nu mai permite deplasarea navelor. Pe sectorul Dunarii de Jos au fost semnalate nu mai putin de opt puncte critice in care adancimea mica a apei impiedica navigatia. In prezent debitul Dunarea are un debit mai mic de 1.700 de metri cubi pe secunda. Navigatia va fi permisa din nou cand vor fi cel putin 4.200 de metri cubi pe secunda.