Cum trebuie sa va comportati in fata autoritatilor

Cu ocazia unei prezentari in fata unor autoritati, pe necunoscatorii ii pandesc intotdeauna cateva capcane. Din dorinta de a fi deosebit de politicosi, acestia insira toate titlurile onorifice ale persoanei prezentate. Acest lucru este gresit si ridicol. Numele acestuia trebuie insotit doar de acel titlu care il reprezinta cel mai bine in functia de conjunctura. Daca nu vreti sa faceti gafe care in societate se sanctioneaza imediat, incepeti prin a va insusi cateva reguli elementare.
* Nu uitati cand bateti la o usa sa asteptati mai intai raspunsul care va permite sa intrati.
* Daca sunteti convocati in fata unui tribunal, este absolut necesar sa va duceti daca nu aveti o problema majora care sa va impiedice.
* Martorul trebuie sa soseasca punctual, avand asupra lui convocarea.
* Asteptati in alta camera sa fiti chemati. Cand intrati, va scoateti palaria dupa ce in prealabil v-ati stins tigara.
* Este inutil sa va amintim ca trebuie sa va mentineti depozitia respectand strictul adevar, caci, orice inexactitate ar putea sa va coste mult si sa fie pe deasupra cauza unor grave nedreptati.
* Fie ca sunteti martori sau parte in proces, raspundeti presedintelui sau, daca e cazul, avocatului, dar niciodata altor persoane.
* Va adresati cu ,,Domule Judecator” sau ,,Domnule Presedinte” celui care prezideaza un tribunal sau cu ,,Maestre”, daca este vorba de un avocat.
* In schimb, in prezenta altor puteri decat judiciare puteti sa va adresati cu ,,Domnule” daca nu ii cunoasteti exact titlul.
Larisa DRAGOMIR

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorEPIGRAME