Sunteti un gentleman?

A fi un gentleman presupune un comportament cuviincios cu cei din jur, indiferent de varsta sau de conditie sociala, cat si stabilirea propriilor principii morale care trebuie respectate cu strictete, o tinuta si un limbaj impecabile. Daca inca nu stiti daca va puteti considera sau nu un gentleman, sfaturile de mai jos va vor da ocazia sa va analizati si, dupa caz, sa va revizuiti comportamentul. Adevaratul gentleman are cateva tabu-uri pe care nu le incalca niciodata:
* Nu vorbiti despre bani in societate si mai ales nu va laudati ca aveti bani cu nemiluita, dar nici nu plangeti ca va lipsesc.
* Nu va imprumutati decat in cazuri extreme si niciodata de la o femeie.
* Nu comentati in fata unor terte persoane gesturile si vorbele sotiei sau ale copiilor si nu-i certati in fata strainilor. Nu dezvaluiti nici secretele, nici dificultatile dumneavoastra familiale.
* Stapaniti-va pasiunile, emotiile sentimentele oricare ar fi imprejurarile, chiar si atunci cand sunteti intr-o situatie disperata.
* Este gresit sa deranjati linistea publica, sa mancati sau sa fumati pe strada, sa aveti un limbaj necuviincios cu o persoana mai in varsta, sa abuzati de ceilalti, sa distrugeti bunurile publice.
* Pe strada conversatiile nu sunt intocmai potrivite, mai ales daca se fac in mijlocul drumului. Insa, daca este neaparat nevoie, este bine sa adoptati o pozitie cat mai retrasa, in asa fel incat sa nu incurcati trecerea celorlalti. De asemenea, este politicos sa se vorbeasca pe un ton nu foarte ridicat.
* Cand calatoriti cu mijloacele de transport in comun oferiti locul persoanelor in varsta, femeilor insarcinate, persoanelor cu copii si infirmilor.
* In taxi este nepermis sa va asezati pe locul din dreapta al soferului.
* In autoturismele private, daca sunteti impreuna cu o doamna, veti ocupa locul din spatele soferului, langa aceasta. Cand ajungeti la destinatie, trebuie sa fiti atent sa-i oferiti doamnei un ajutor la coborarea din vehicul.
* Cand mergeti la concert, la cinematograf, sau la teatru trebuie sa aveti grija intotdeauna ce haine veti alege. Daca pentru primele doua puteti alege tinute usoare, la teatru veti purta intotdeauna un costum de culoare inchisa. La garderoba, o veti ajuta pe cea care va insoteste sa isi lase haina. Un gentleman adevarat isi va conduce doamna spre locurile rezervate, traversand randul cu fata la ceilalti. Este nepoliticos sa mancati in timpul spectacolului sau sa comentati cu voce tare.
* Cand mergeti in vizita nu este neaparat nepoliticos sa nu va descaltati la intrarea in locuinta. Acest lucru depinde mult de gazda. Salutati invitatii cand intrati si incercati sa abordati subiecte comune de discutie, respectand intotdeauna opinia celuilalt.
* Cand sunteti in societate nu tineti mainile in buzunare, nici pe solduri sau la spate. Nu va agatati de un scaun sau de marginea unei mese, cu atat mai putin de interlocutorul dumneavoastra sau de nasturele hainei sale.
* Cand suna telefonul este recomandat sa raspundeti cel tarziu dupa cel de-al cincilea apel. In cazul in care apelati pe cineva, mai intai va veti recomanda. Este foarte important modul in care vorbiti, inca de la inceputul convorbirii, cu cel care a sunat. De exemplu, daca se intampla ca apelantul sa va deranjeze, nu trebuie sa lasati ca acest lucru sa fie remarcat. Este recomandat ca atunci cand dati un telefon sa nu fie nici prea devreme, nici prea tarziu si sa evitati orele de masa.
Veti descoperi astfel peste tot, indiferent de mediul social, oameni plini de bun simt si tact si va veti da seama ca averea si rangul social n-au prea mare importanta cand e vorba despre o comportare civilizata.
Larisa DRAGOMIR