Cand se vorbeste despre reforma in domeniul silvic, accentul se pune, cu predilectie, pe infiintarea de ocoale silvice private. Statutul acestora este asemanator cu al celor clasice, deosebirea constand in faptul ca suprafetele impadurite vor fi administrate de catre proprietarii acestora. Amendamentul de rigoare: un ocol silvic privat nu poate fi constituit decat in conditiile in care intruneste, in principal, cerintele in ceea ce piveste suprafata. Astfel, aidoma celor aflate sub tutela Directiilor Silvice, si cele private trebuie sa aiba o suprafata de minimum 3.000 hectare (campie), 5.000 ha (deal) si 7.000 ha (munte).
Prahova nu detine, pana la ora actuala, acest gen de entitate, dar nu este exclus ca primul pe lista sa fie chiar Regele Mihai. Si asta in conditiile in care, numai in Prahova, lui Mihai I i-au fost retrocedate, in data de 10 august a.c., de catre Comisia judeteana de fond funciar, 9.745 de hectare suprafata impadurita. Dupa „punerea in posesie”, avocatii Casei Regale au inaintat Directiei Silvice Prahova o cerere pentru administrarea padurii aflate in custodie. Dupa cum ne-a precizat ing. Dorin Garbacea, sef birou Fond forestier, „Directia se va ocupa de tot ceea ce incumba administrarea – paza, lucrari de impadurire, ingrijire si alte asemenea, care sunt apanajul nostru. Pe de alta parte, profitul de care va beneficia Majestatea Sa va rezulta din veniturile obtinute prin exploatarea masei lemnoase, avizata de catre Inspectoratul Teritorial Silvic si de Vanatoare, din care se vor scadea cheltuielile efectuate de catre noi, cu administrarea”.
Si, cum Regele detine cea mai mare suprafata impadurita din Prahova – „Nici o alta persoana fizica sau juridica nu are in proprietate o atat de mare suprafata de padure” (D. Garbacea) – nu este exclus ca, in cel mai scurt timp, Casa Regala sa infiinteze primul ocol silvic privat din judet.
In fapt, se pare ca este numai o chestiune de timp pana cand cele peste noua mii de hectare de padure vor deveni ocol silvic privat. Ce nume va purta acesta, ramane la latitudinea Majestatii Sale…
Fl.TANASESCU