Thailanda va avea un nou premier

Junta militara care a preluat puterea in Thailanda in urma cu 8 zile, va anunta duminica numele noului premier. Printre favoritii pentru functia suprema in guvern se numara Surayud Chulanont, general in retragere si consilier apropiat al regelui Thailandei si Supachai Panitchpakdi, fost director general al Organizatiei Mondiale a Comertului. Daca fostul demnitar a refuzat sa faca orice comentariu, generalul Surayud a declarat presei thailandeze ca ar putea accepta oferta militarilor. Un purtator de cuvant al juntei a anuntat ca seful pucistilor se va intalni sambata cu regele Thailandei pentru a-i prezenta Constitutia provizorie.

AL-QAIDA LANSEAZA NOI AMENINTARI TERORISTE

Al-Qaida a lansat, din nou, amenintari teroriste. Pe site-urile islamiste au aparut anunturi privind difuzarea a noi inregistrari video din partea numarului doi Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. Mesajul egipteanului se va intitula de aceasta data: ”Bush, Papa de la Vatican, Darfur si Cruciadele”. Site-urile islamiste nu furnizeaza nici o informatie cu privire la data difuzarii noii inregistrari video.
Ultimul dintre mesajele lui Zawahiri a fost dat publicitatii cu ocazia celei de-a 5-a comemorari a atentatelor de la 11 septembrie. Numarul doi al retelei teroriste a proferat noi amenintari la adresa statelor occidentale si a aliatilor lor. Statele din Golf si Israelul au fost nominalizate ca viitoare tinte Al-Qaida. Zawahiri a lansat amenintari indirecte si noi atentate impotriva Frantei, prin intermediul unei miscari radicale algeriene care si-a declarat apartenenta la Al-Qaida.

Sub semnul francofoniei,
Scandal diplomatic si balbe in micul Paris

Scandalul diplomatic international, latent in luna de dinaintea Sommet-ului si in prima zi de desfasurare a manifestarii francofone, a izbucnit cu putere ieri. Tonul a fost dat de o declaratie a presedintelui libanez pro-sirian, Emile Lahoud. El l-a acuzat pe Jacques Chirac ca a facut presiuni asupra omologului sau roman pentru a nu fi invitat la Sommet-ul de la Bucuresti. Invitatia a fost adresata de presedintia romana premierului libanez, Fouad Siniora.
Situatia parea dezamorsata, insa Emile Lahoud a iesit din nou la rampa, cu o declaratie acuzatoare. Liderul de la Beirut l-a acuzat pe Jacques Chirac ca se amesteca in afacerile interne ale Libanului. Seful statului libanez a sustinut din nou ca Chirac este cel care i-a dat ordin liderului roman Traian Basescu sa nu il invite la Bucuresti, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei. Traian Basescu neaga insa ca ar fi fost influentat de Jacques Chirac in problema invitatiei pentru Liban.
Seful statului roman a dat asigurari, in repetate randuri, ca decizia de a nu-l invita pe presedintele libanez pro-sirian la Sommet a fost una personala si neinfluentata de nimeni. Pana la urma, la Sommet s-a prezentat ministrul Culturii, Tareq Mitri, care a a venit, insa, in calitate neoficiala.
Presedintele Frantei a vorbit la Sommet despre Liban, insa in termeni vagi.
La finalul pozelor de grup, jurnalistii au navalit catre sefii de stat si de guvern, rupand cordonul de paza. Fortele de ordine au fost depasite, iar securitatea participantilor putea fi pusa in pericol.
Un alt episod neplacut pentru organizatorii din MAE a fost faptul ca la una dintre conferintele de presa ale evenimentului s-a cerut, din partea jurnalistilor de televiziune, un traducator in romana al conferintei. Cu greu, si dupa mai multe ezitari, s-a adus o receptionera care a tradus declaratiile oficialilor francofoni, dar emotiv si fara acuratete.