Solutii pentru chiriasii evacuati
„Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta referitoare la acele familii care, nu din vina lor, fiind chiriase in case nationalizate care au fost retrocedate proprietarilor initiali, trebuie sa paraseasca locuintele” a declarat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Astfel, fondul de locuinte destinat inchirierii, necesar pentru protectia chiriasilor evacuati sau care urmeaza sa fie evacuati, va fi constituit de catre consiliile locale din acele unitati administrativ-teritoriale care au inregistrat peste 10 cereri formulate de persoane evacuate, prin redistribuirea cu prioritate a unor locuinte destinate inchirierii, si redistribuirea, cu aceasta destinatie, a cel mult 20% din numarul de locuinte nou construite si construirea de locuinte sociale prin programe de investitii promovate pe plan local.
De asemenea, pentru a veni in sprijinul chiriasilor evacuati sau care urmeaza a fi evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari, au fost reformulate unele prevederi ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte. Astfel, se asigura accesul la locuintele respective si pentru cei care nu indeplinesc criteriile pentru repartizarea unei locuinte sociale.
Zile libere, in timpul reuniunii francofoniei
Guvernul a decis ca in zilele de 27, 28, 29 septembrie, in care, in Capitala, va avea loc sommet-ul francofoniei, angajatii institutiilor de stat din Bucuresti sa aiba liber. De asemenea, copiii care merg la scoli sau licee vor sta si ei acasa. 31 de sefi de state si guverne au confirmat deja participarea la sommet-ul francofoniei. Printre cei care au confirmat participarea se numara presedintele Frantei, Jacques Chirac, printul Albert al doilea de Monaco, premierul Canadei, Stephen Harper, si presedintele Confederatiei Elvetice, Moritz Leuenberger.
Sefii de state si guverne vor fi cazati in hoteluri de cinci stele din Bucuresti, pe cheltuiala statului roman. Suma totala pentru cazare este estimata la 350.000 – 400.000 de euro. SPP a creat un comandament operativ, care va activa non-stop, la care participa si reprezentanti ai MAI, SRI, SIE, STS, MApN. Firma Renault a anuntat ca va contribui cu 240 de autoturisme – adica jumatate din numarul total – pentru cele 60 de coloane oficiale. Din considerente de securitate, numeroase strazi vor fi blocate, iar SPP va stabili un „culoar unic” de transfer al coloanelor oficiale, care va fi in permanenta inchis accesului public intre zilele de 27-29 septembrie.
Scandal pe tema integritatii
Sedinta Comisiei juridice din Camera Deputatilor, unde s-a discutat proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate s-a transformat intr-un scandal. Sedinta a fost suspendata, dupa ce grupul PNL a parasit sala, iar reprezentantii Partidului Democrat s-au retras pentru consultari cu presedintele partidului, Emil Boc.
Motivul supararii a fost modificarea proiectului de lege de catre parlamentarii opozitiei. Au fost eliminate multe articole din proiectul initial, inclusiv titlul. Dupa aceste modificari, legea devine practic inoperabila. Astfel, nu vor mai fi controlate averile demnitarilor, ci doar vor fi monitorizate declaratiile de avere ale acestora. S-a restrans si plaja de referinta a legii, nu vor fi investigati toti demnitarii de dupa 1989, ci doar cei aflati in functie. In plus, cei care fac sesizare impotriva demnitarilor, trebuie sa isi decline identitatea si sa aduca dovezi.