In biserica, trebuie sa ne comportam cu evlavie si decenta. Este un adevar pe care mai toti il cunoastem, dar prea putini dintre noi il respecta. De aceea, insusirea unor minime reguli, incluse de altfel si in codul bunelor maniere, si in aceasta privinta, este, astazi, mai mult decat necesara.
• In momentul in care intra in biserica, orice crestin isi face semnul sfintei cruci, merge spre altar si se inchina mai intai icoanei expusa pe iconostas, locul unde, de obicei, se afla icoana Invierii Domnului si a sfantului care „patroneaza” spiritual biserica, si apoi se inchina celorlalte icoane rostind in dreptul fiecareia o scurta rugaciune.
• Daca intra in biserica iar slujba este in desfasurare, buna randuiala spune ca orice persoana trebuie sa se inchine discret si apoi sa se retraga intr-un loc de unde sa participe la Sfanta Liturghie, urmand ca ritualul inchinarii, prezentat mai sus, sa-l savarseasca la sfarsit.
• In biserica, de regula, barbatii stau in partea dreapta, iar femeile in stanga. In unele zone ale tarii, femeile stau in spate.
• Adoptarea unei tinute decente este, de asemenea, un lucru de care trebuie sa tinem seama. Nu sunt permise fustele scurte, pantalonii scurti – de altfel, in unele lacasuri, indeosebi in manastiri, acest lucru este specificat inca de la intrare – sau fardurile stridente. Este de foarte prost gust, si neigienic pe deasupra, ca doamnele sa lase pete de ruj pe sfintele icoane.
Si modul in care ne adresam unei fete bisericesti este foarte important pentru a face dovada ca suntem civilizati. Astfel, preotului sau diaconului i se poate spune: „Prea cucernice parinte”, „cucernice parinte” sau „parinte”. Calugarilor ne putem adresa cu: „Preacuvioase parinte”, „cuvioase parinte” sau simplu „parinte”, episcopului ii spunem „Prea sfinte parinte”, iar arihiepiscopului sau mitropolitului ne putem adresa folosind apelativul „Inalt Prea Sfinte Parinte”. De asemenea, patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane ne adresam cu „Prea Fericite Parinte Patriarh”.
R.ENE