Romanii care pleaca pentru a munci legal in strainatate vor trebui sa dea o declaratie in care sa precizeze numarul copiilor lasati in tara si datele de contact ale rudelor sau cunostintelor care ii vor ingriji.
Cotidianul Telegraph a publicat, ieri, un articol despre copiii romani abandonati de parintii plecati la munca in strainatate, precizand ca Romania se confrunta cu o noua forma de abuz a minorilor, fiind astfel nevoita sa adopte o lege, prin care sa-i oblige pe parinti sa declare in grija cui raman cei mici.
Romania se confrunta cu o noua forma de abuz a copiilor, aparuta datorita sutelor de mii de parinti care isi abandoneaza copiii pentru a cauta de munca in strainatate, precizeaza sursa citata.
Dupa ce au aparut nenumarate cazuri de copii parasiti care ajung sa se sinucida sau sa cerseasca, Guvernul a emis o noua lege care incearca sa combata situatia creata.
In prezent, numarul estimat al romanilor care muncesc in strainatate este de 2 milioane, dintr-un total al populatiei de 22 de milioane si aduc in tara 1,7 de bilioane de lire in fiecare an.
Daca Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, intra in Uniunea Europeana, asa cum a fost programat, la 1 ianuarie 2007, restrictiile in privinta vizei vor disparea peste noapte, iar numarul romanilor care pleaca in strainatate va creste, pentru ca piata muncii in tari precum Marea Britanie si Irlanda se va deschide, precizeaza sursa citata. Chiar si statistici mai rezervate spun ca zeci de mii de copii au fost parasiti pentru ca unul sau chiar ambii parinti isi cauta de munca in strainatate. Unii tineri sunt dusi in orfelinate sau in case de ingrijire sociala, dar marea majoritate sunt lasati in grija altor membri ai familiei mai in varsta, carora deja nu le ajung banii sa se intretina singuri.