• Un miliard de supraponderali, fata de 800 de milioane de subnutriti

Pentru prima data in istoria omenirii, numarul supraponderalilor de pe planeta a depasit numarul celor care nu au ce manca. Cel putin asa arata un studiu realizat de Barry Popkin, profesor la Universitatea din Carolina de Nord. BBC a publicat rezultatele, care arata ca in prezent, un om din sase este supraponderal, cauzele principale fiind modul dezorganizat de hranire si sedentarismul.
Problemele de greutate nu mai sunt caracteristice doar tarilor dezvoltate, ci s-au extins rapid si in tarile subdezvoltate. Astfel, in lume sunt 800 de milioane de oameni subnutriti si un miliard de persoane supraponderale.
Kilogramele in plus nu sunt doar o problema de estetica, ci pot avea efecte grave, obezitatea fiind unul dintre ele. In Statele Unite, 34% din populatie este obeza si 60% are probleme cu greutatea.
Nici Europa nu sta mai bine la acest capitol. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale de Sanatate, obezitatea este intalnita mai des in randul femeilor. Tara europeana cu cele mai multe femei obeze este Turcia, in timp ce Croatia conduce la capitolul barbati obezi. In Romania 19% dintre romance sunt obeze si numai 9 procente dintre barbati. Pe de alta parte, in Norvegia traiesc oamenii cei mai echilibrati in ceea ce priveste greutatea: doar 8% dintre femei sunt obeze, si 7 procente dintre barbati. Psihologii atrag atentia ca o data cu kilogramele in plus, apar frecvent probleme serioase de integrare in societate a acestor persoane. Nutritionistii romani spun ca extremele trebuie evitate. Cu alte cuvinte, trebuie sa incercam sa consumam cat mai putin alimente bogate in grasimi, zaharuri si alcooli. In acelasi timp, nu sunt indicate nici dietele foarte restrictive, care pot genera o serie de lipsuri in organism. Altfel spus, este necesar sa gasim un echilibru in alimentatie.