* Mii de victime * Pierderi de miliarde de dolari
Libanul si Israelul au inceput sa evalueze pierderile provocate de cele 34 de zile de confruntari armate, incheiate printr-un armistitiu fragil, intrat in vigoare luni dimineata. Armata israeliana a anuntat ca fortele aeriene au atacat 6.400 de tinte din Liban, iar fortele navale au lansat 2.500 de proiectile in timpul conflictului, in timp ce in Israel au cazut 3.970 de rachete lansate de Hezbollah.
LIBAN
VICTIME – Circa 1.100 de morti si 3.700 de raniti, in marea majoritate civili. Printre victime se numara si 35 de militari si politisti libanezi, precum si cinci membri ai fortei ONU de mentinere a pacii. Israelul afirma ca a ucis 530 de militanti Hezbollah, in timp ce gruparea siita recunoaste ca a inregistrat 80 de victime.
REFUGIATI – Peste 900.000 de libanezi si-au parasit locuintele si cel putin 60.000 de cetateni straini au fost evacuati via Cipru sau Turcia, in timp ce alte cateva mii au parasit Libanul pe cont propriu.
ECONOMIE – La sfarsitul lunii iulie, Consiliul libanez pentru dezvoltare si reconstructie a evaluat pagubele produse de bombardamente la 2,5 miliarde de dolari. In ultimele doua saptamani de razboi, raidurile israeliene au provocat distrugeri suplimentare, mai multe poduri din nordul tarii fiind vizate de atacurile aeriene. In urma conflictului, au fost avariate drumuri, poduri si aeroporturi (404 milioane de dolari), infrastructura de distributie a energiei electrice (208 milioane de dolari), de telecomunicatii (99 de milioane de dolari), industriala (190 de milioane de dolari), instalatii militare (16 milioane de dolari). Bursa din Beirut a fost inchisa timp de doua saptamani, dupa ce preturile au scazut cu 14 la suta, iar Banca Centrala a folosit mai mult de 1 miliard de dolari din rezervele de valuta pentru a mentine stabilitatea monedei nationale.
Economistii libanezi au redus estimarile de crestere economica, de la 5-6 la suta la 0, unii dintre analisti apreciind ca aceasta ar putea ajunge chiar la un nivel negativ. Printre sectoarele cel mai grav afectate de conflict se numara si turismul. Hezbollah apreciaza ca mai mult de 15.000 de locuinte au fost complet distruse si multe altele au fost avariate.
MEDIU – Circa 10.000 – 15.000 de tone de combustibil au fost deversate in largul coastelor libaneze dupa ce Israelul a bombardat o centrala electrica situata la sud de Beirut, provocand cea mai grava criza ecologica din istoria tarii. Eliminarea urmarilor poluarii sunt estimate la cel putin 100 de milioane de dolari.
ISRAEL
VICTIME – 157 de morti, dintre care 40 sunt civili ucisi in urma atacurilor cu rachete lansate de Hezbollah, iar restul sunt militari, in majoritate ucisi in timpul confruntarilor violente din Liban. Aproximativ 1.000 de persoane au fost ranite in atacurile cu rachete asupra Israelului, iar 450 de militari au fost raniti in Liban.
ECONOMIE – Banca Israelului evalueaza la 5 miliarde de sekeli (1,5 miliarde de dolari), reprezentand 1 la suta din Produsul Intern Brut estimat, pierderile in turism si in activitatea industriala. Asociatia producatorilor din Israel apreciaza costurile pentru industria din nordul tarii la 4,6 miliarde de sekeli si afirma ca PIB estimat ar putea scadea cu 11,5 miliarde de sekeli, respectiv 1,9 la suta.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorSanatatea din… pahar