Orientul Mijlociu – sub bombe
* Beirutul cere interventia SUA
Bombardamentele israeliene asupra unor pozitii din Liban, unde se afla obiective ale Hezbollah, au continuat si ieri. Doua rachete au fost lansate asupra aeroportului din Beirut. Forta de pace ONU din Liban (FINUL) a anuntat ca va relua activitatea la granita dintre Liban si Israel, intrerupta de la declansarea ostilitatilor in zona.
Pana in acel moment, cel putin 150 de persoane si-au pierdut viata in urma confruntarilor.
Peste 80 de rachete Katiusa cu raza lunga de actiune lansate din Liban au avut ca tinta nordul Israelului, lovind si orasul Haifa, din nord-est, al treilea ca marime din tara, a anuntat joi seara un purtator de cuvant al armatei israeliene. Un oficial din cadrul Rezistentei Islamice, aripa armata a Hezbollah, a negat insa ca gruparea ar fi la originea „ploii de rachete”.
Surse militare israeliene au afirmat ca atacul a provocat decesul a doi civili si ranirea altor 90.
Atacul este calificat ca fiind cel mai amplu din ultimii zece ani. Libanul a cerut sprijinul comunitatii internationale. De asemenea, primul-ministru al Libanului s-a delimitat diplomatic de Hezbollah, facand apel la o incetare a ostilitatilor dintre Israel si gruparea amintita. Beirutul a solicitat interventia SUA pentru a domoli interventia Tel-Avivului.
Liderul Hezbollah, amenintat cu moartea
Ministrul israelian de Interne, Ron Bar On, l-a amenintat ieri cu moartea pe seful miscarii Hezbollah, Hassan Nasrallah, anuntand la un post de radio ca acesta din urma si-a “scris singur destinul”.
“Ne vom regla conturile cu el la momentul potrivit”, a adaugat oficialul.
La randul sau, ministrul de Justitie, Haim Ramon, a declarat pentru postul de radio al armatei ca Israelul va lupta impotriva Hezbollah cu aceleasi mijloace ca cele “utilizate de americani impotriva lui Osama ben Laden”, sau de rusi “imporiva extremistilor ceceni”.
Mii de cetateni straini parasesc Libanul
Mai mult de 12.000 de cetateni din tarile riverane Golfului Persic au parasit teritoriul libanez prin punctul de frontiera de la Masna, care leaga estul Libanului de Siria, a declarat un ofiter libanez.
Statisticile nu includ si restul cetatenilor straini, in special iordanieni, sirieni si iranieni, a precizat ofiterul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Numarul cetatenilor straini care au parasit Libanul prin alte puncte de frontiera nu a putut fi stabilit.
MAE recomanda evitarea zonelor de conflict
Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor cetatenilor romani evitarea calatoriilor in Liban, pana la ameliorarea situatiei de securitate din zona, se arata intr-un comunicat transmis ieri, de biroul de presa al MAE. De asemenea, MAE recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in zona de nord a Israelului si sa manifeste atentie si prudenta la deplasarile in Siria, in special in zona de frontiera cu Libanul. In contextul actualei situatii de securitate, afectate de evolutia conflictului palestiniano-israelian si a unor intense activitati teroriste manifestate in special in regiunile Cisiordania si Fasia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile in Cisiordania si Fasia Gaza.
Razboiul scumpeste aurul
Pretul aurului a depasit pragul de 600.000 de lei vechi, fiind cotat ieri de Banca Nationala a Romaniei la un pret de 602.000 de lei pentru un gram.
Valoarea aurului se apreciaza continuu inca de la jumatatea lunii iunie, cand un gram de aur costa doar 510.000 de lei.
Analistul economic Cristian Dogaru afirma ca aceasta majorare a pretului aurului este in stransa legatura cu razboiul izbucnit in Orientul Mijlociu. Investitorii cauta acum plasamente stabile, asa cum este aurul, si evita activele cu un grad de risc mai ridicat.