* In conformitate cu prevederile H.G. nr. 677/2003, membrii de familie ai politistului, doamna Iuliana Lespu (Ploiesti), beneficiaza gratuit, in cadrul sistemului de asigurari de sanatate al apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, de asistenta medicala si medicamente, prin reteaua proprie a Ministerului de Interne. Cheltuielile necesare pentru acordarea asistentei medicale si psihologice si a medicamentelor gratuite se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei personale din contravaloarea medicamentelor si serviciilor medicale prevazute in normele de aplicare a contractului-cadru se suporta din fondurile bugetare aflate la dispozitia M.I., avand aceasta destinatie.
* Conform Codului Muncii, domnule Vasile Ionescu (Ploiesti), pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile pentru cele de conducere. In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi cinci zile lucratoare. Pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern si in contractul individual de munca. Astfel, perioada de proba constituie vechime in munca, fiind inregistrata in contractul de munca.
* Asa cum am mai precizat, doamna Maria Toader (Ploiesti), potrivit dispozitiilor cuprinse in H.G. nr. 400/2003, cheltuielile pentru curatenie si evacuarea gunoiului menajer se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc in mod curent in condominiu. Nu exista nici o reglementare din care sa rezulte ca persoanele care au garaje trebuie sa plateasca mai mult pentru femeia de serviciu.
*Potrivit O.G. nr. 41/2003, domnule Vladimir Georgescu (Ploiesti), cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea. Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al localitatii in a carui raza teritoriala isi are domiciliul. Sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri: cand numele este format din expresii indecente, ridicole; cand din neatentia ofiterilor de stare civila, au fost efectuate mentiuni gresite in registrele de stare civila ori au fost intocmite certificate de stare civila cu nume eronate, in baza carora au fost eliberate alte acte; prenumele purtat este specific sexului opus; persoanei in cauza i s-a incuviintat schimbarea sexului prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila si solicita sa poarte un prenume corespunzator, prezentand un act medico-legal din care sa rezulte sexul acesteia etc.
* In general, intreaga procedura judiciara se desfasoara in limba romana, domnule Vladimir Kuznetov (Ploiesti). Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna, in fata instantelor de judecata. In cazul in care una sau mai multe parti solicita sa se exprime in limba materna, instanta de judecata trebuie sa asigure, in mod gratuit, folosirea unui interpret sau a unui traducator autorizat. Cu toate acestea, cererile si actele procedurale se intocmesc numai in limba romana.
Graziella CHITU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIE
Articolul următorRecordmeni de meserie !