Muzeele prahovene isi deschid, gratuit, portile

Maine, se aprind „luminile” celei de-a doua editii a „Noptii Muzeelor” in intreaga Europa. Daca in primavara trecuta la aceasta actiune au raspuns prezent 29 de tari europene si aproximativ 700 de muzee – tema evenimentului fiind „Lumini in noapte”- anul acesta si-au anuntat participarea 30 de tari din intreaga Europa si peste 1.700 de muzee. In Romania, alaturi de orase precum Bucuresti, Cluj, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, vor fi organizate manifestarile ce poarta acest generic si la Ploiesti. Iar de aceasta data, evenimentul coincide cu organizarea “Zilelor Ploiestiului”, asa ca intreaga comunitate ar trebui sa se mobilizeze si sa treaca dincolo de portile muzeelor ploiestene care le sunt deschise gratuit.
Tema editiei din acest an – „Muzeele si publicul tanar” – este cea stabilita si pentru „Ziua Internationala a Muzeelor”, eveniment marcat tot pe data de 20 mai.
Iata si cateva dintre manifestarile la care sunteti asteptati: Muzeul National al Petrolului va invita, de la ora 20,00, la vernisajul unei expozitii de pictura si grafica si la proiectia, in aer liber, a filmului documentar „Petrolul Romanesc ” . La Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova vor fi organizate actiunile sub genericul „Noaptea Povestilor – Lumea Copiilor”: o miniexpozitie de desene si compuneri realizate de elevii clasei a IV -a B de la Scoala „Andrei Muresanu”, spectacolul „Povesti la gura sobei” si o parada a costumelor. Tot maine, vor fi deschise, gratuit, publicului, toate sectiile Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, intre orele 9.00 – 24.00. Astfel, la Muzeul ” I.L. Caragiale” Ploiesti, vor avea loc spectacolul de teatru ” Al Matale Caragiale” si Expozitia de grafica „Eroii lui Caragiale”. De asemenea, la Muzeul „Casa Domneasca”, de la Brebu, se va desfasura serata muzeala „La Nuit des Musees”, spectacol de sunet si lumina.
Emanuela GHEORGHE