Primele rezultate ale autopsiei indica un atac de cord

Slobodan Milosevici a murit ca urmare a unui infarct miocardic. Este rezultatul raportului preliminar al autopsiei efectuate si care a fost dat publicitatii de Tribunalul International pentru Crime de Razboi de la Haga. Comunicatul TPI precizeaza ca ramasitele pamantesti ale fostului presedinte al Serbiei vor fi predate astazi familiei. Si tot astazi vor fi cunoscute si rezultatele testelor toxicologice, efectuate pentru a se inlatura suspiciunile de otravire.
Anuntul, fie el si neoficial, inlatura seria de zvonuri care au circulat in legatura cu decesul fostului presedinte iugoslav. Canalul de televiziune NOS anunta ca si in trecut, la analize de rutina, in sangele lui Slobodan Milosevici s-au descoperit substante anormale. Postul de televiziune preciza ca are confirmarea acestei informatii din doua surse diferite. In cursul zilei de ieri, unul dintre consilierii juridici ai defunctului, avocatul sarb Zdenko Tomanovici, a citat extrase dintr-o scrisoare scrisa de mana vineri, in preziua mortii, de Milosevici si adresata ministrului rus de externe prin intermediul ambasadei de la Haga.
Fostul presedinte se plangea ca ar fi victima unei tentative de otravire si ca in analizele efectuate la 12 ianuarie i s-au gasit cantitati insemnate dintr-un medicament folosit in cazuri de lepra sau tuberculoza. Procurorul sef al TPI Carla del Ponte a refuzat sa comenteze toate aceste speculatii, pe care le-a calificat drept simple zvonuri. Ea si-a exprimat regretul ca procesul fostului dictator nu s-a putut incheia si ca acesta nu a putut fi condamnat pe baza miilor de probe existente la dosar.
Intre timp, la Belgrad autoritatile sarbe au anuntat ca Slobodan Milosevici nu va avea parte de funeralii oficiale. O sursa din apropierea presedintiei sarbe a dat de inteles, pe de alta parte ca vaduva fostului lider socialist nu va putea participa la funeralii, riscand sa fie arestata. Mira Mirkovici, care s-a refugiat in Rusia, este acuzata de trafic de influenta si abuz de putere.

Testele de sange arata ca a luat un medicament gresit

Moartea fostului lider sarb Slobodan Milosevici a fost cauzata de faptul ca acesta a luat un medicament care a anulat efectul tratamentului impotriva hipertensiunii, este concluzia unei anchete oficiale.
Toxicologul Donal Uges de la Universitatea din Groningen a declarat ca Milosevici a luat in mod deliberat medicamentul rifampicina, un antibiotic care a avut efecte negative fata de tratamentul contra hipertensiunii de care suferea liderul de la Belgrad.
Uges a facut aceasta declaratie dupa ce a facut o analiza a sangelui lui Slobodan Milosevici. „A luat medicamentul din proprie initiativa, dorind sa obtina permisiunea de a merge la Moscova la tratament”, a adaugat toxicologul.