Ministerul roman al Afacerilor Externe a luat nota, cu profunda ingrijorare, de decizia detinutului politic Andrei Ivantoc de a intra pe data de 27 februarie in greva foamei pe termen nelimitat, in semn de protest fata de tratamentul abuziv, inuman si degradant la care continua sa fie supus de catre conducerea penitenciarului din Tiraspol.
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a avut deja o intrevedere cu rudele detinutilor politici de la Tiraspol, in timpul vizitei oficiale efectuate la Chisinau in zilele de 16 si 17 februarie, ocazie cu care a fost informat asupra precaritatii starii de sanatate a lui Andrei Ivantoc, care reclama interventii cat mai urgente. “Drepturile elementare ale cetateanului roman, precum comunicarea cu familia sau primirea de pachete continand produse alimentare vital necesare bolilor de care sufera, sunt incalcate sistematic”, precizeaza sursa citata.
Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza situatia celor doi cetateni romani detinuti ilegal la inchisoarea de la Hlinaia, tara noastra actionand consecvent, pe toate canalele diplomatice aflate la dispozitie, pentru eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa. Autoritatile romane au efectuat demersuri pe langa Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa a Congresului SUA (US Helsinki Committee), Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei, cerand luarea unor masuri potrivit competentelor acestora.
Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, organismul insarcinat cu supravegherea punerii in aplicare a deciziilor CEDO, monitorizeaza saptamanal situatia celor doi detinuti politici. In calitate de presedinte al Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, Romania se asociaza consecvent demersurilor Presedintiei Uniunii Europene pentru respectarea deciziei CEDO si eliberarea celor doi detinuti cat mai curand.
“Pe langa eforturile sustinute in cadrul multilateral, Romania mentine acest subiect pe agenda bilaterala cu Republica Moldova si Federatia Rusa pana la eliberarea celor doi cetateni romani detinuti ilegal”, se mai arata in comunicat.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentS-A NTORS IARNA
Articolul următorINTERVIUL ZILEI